Sănătate

2019-10-21, 12:26:14

21 de olteni, salvaţi de la infirmitate cu ajutorul trombolizei. În lipsa finanţării de la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Slatina cumpără substanţa salvatoare

21 de olteni care au suferă un accident vascular au făcut tromboliză la Spitalul Slatina, procedura prin care nu rămân cu sechele. Pentru ca medicii neurologi să nu rămână fără substanţa ce le este administrată acestor pacienţi, reprezentanţii unităţii medicale slătinene au achiziţionat câteva fiole.

Senatorul Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate Publică, a precizat că au fost epuizate fondurile alocate iniţial, dar reprezentanţii unităţii medicale au achiziţionat alte fiole, pentru ca Unitatea de tromboliză din cadrul Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina să funcţioneze în continuare.

„Managerul a cumpărat câteva fiole ca să putem face în continuare tromboliză.  În toată ţara este la fel, sunt 35 de centre care au epuizat fondurile. S-au făcut astfel de proceduri în toate centrele. Anul trecut erau 500 de pacienţi trombolizaţi, iar acum sunt peste două mii. Noi am făcut la Spitalul Slatina 21 de trombolize. Îi monitorizăm în continuare pacienţii care au beneficiat de această procedură. Se simt bine şi sunt recuperaţi”, a spus medicul Renică Diaconescu.

Managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că va continua să achiziţioneze tratamentul necesar pentru ca procedura de tromboliză să fie efectuată în continuare.

Ministerul Sănătăţii, cel care derulează acest program, a epuizat, momentan, fondurile, având nevoie de rectificarea bugetară, blocată de situaţia politică actuală, motiv pentru care unitatea medicală slătineană va face singură aceste achiziţii, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge, iar pacientul nu mai rămâne cu sechele. Substanţa trebuie să fie administrată în primele patru ore de la producerea accidentului vascular. 

Prima tromboliză s-a făcut la nivelul Spitalului Slatina pe 26 iulie 2019.

Comentarii

Redacţia

2019-10-21 12:26:14

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...