Social

2020-03-31, 09:38:13

3.000 de contracte de muncă suspendate în judeţul Olt, din cauza pandemiei COVID-19

Pandemia COVID-19 a trimis în şomaj tehnic, în perioada 1-30 martie, în judeţul Olt, 3.000 de muncitori. Aceştia vor beneficia de o indemnizaţie în valoare de 75% din salariu pe perioada în care activitatea este suspendată.

Potrivit datelor oferite de ITM, la nivelul judeţului Olt, în perioada 1-30 martie, în baza articolului cu privire la întreruperea sau reducerea temporară a activităţii, au fost suspendate 2.807 contracte de muncă. De asemenea, în baza articolului care invocă forţa majoră au fost suspendate alte 193 de contracte de muncă, practic numărul persoanelor din judeţul Olt care au fost trimise în şomaj fiind de 3.000. 

Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de COVID-19, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar numai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (5.429 lei).

Pot beneficia de somajul tehnic societăţile care fie întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autorități pe perioada stării de urgență decretate și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, fie reduc activitatea ca urmare a efectelor pandemiei și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. În acest caz, angajatorii pot beneficia de plata indemnizației pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la această dată.

Angajatorii trebuie să depună o declarație pe propria răspundere din care să reiasă ca au înregistrat o diminuare a încasărilor din luna anterioară cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și nu au capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.Comentarii

Redacţia

2020-03-31 09:38:13

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...