358 de gravide, testate HIV. Medic: „Unele gravide sunt depistate cu HIV, după naştere. Vin că nu ia copilul în greutate”

Medicii olteni au testat pentru depistarea infecţiei cu HIV mai mult de jumătate dintre gravidele de anul trecut. Depistarea virusului HIV este extrem de importantă pentru sănătatea bebeluşului. Cu tratament profilactic şi dacă mama nu îl alăptează la sân, micuţul poate scăpa de temuta infecţie.

Potrivit unui raport al DSP Olt, la nivelul judeţului, anul trecut, au fost testate pentru depistarea HIV 358 de gravide. Astfel, procentul gravidelor testate HIV din totalul oltencelor însărcinate este de 51,4 la sută.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Nicoleta Udrea, a precizat că multe gravide nu se testează pentru depistarea infecţiei HIV şi află că au acest virus după ce micuţul are probleme.

„Sunt multe femei care sunt depistate la naştere cu HIV. Sau mai rău, după naştere, după ce a alăptat copilul două luni şi vine că nu ia în greutate, că face diaree şi nu îi mai trece. Sunt unele care nu şi-au făcut niciodată testul HIV”, a spus medicul infecţionist. 

Specialiştii slătineni insistă ca femeile însărcinate infectate cu HIV să respecte întocmai tratamentele pentru a naşte copii sănătoşi. Bebeluşii născuţi din mame seropozitive primesc la naştere tratament profilactic şi sunt atent monitorizaţi de medicii.

Potrivit statisticii DSP Olt, în 2018, 1.545 de olteni au fost testaţi pentru depistarea infecţiei cu HIV, nouă fiind pozitivi. 830 olteni care au infecţia cu HIV sau chiar SIDA beneficiază de tratament.

Procentul bolnavilor HIV-SIDA beneficiari de tratament din totalul bolnavilor aflaţi în evidenţa activă este de 90 de procente”, se arată într-un raport al DSP Olt.