400 de copii olteni din medii defavorizate au participat la Atelierele de Vară Şotron. Oltul, al treilea judeţ ca număr de ateliere organizate vara aceasta

400 de copii din judeţ, cu vârsta cuprinsă între trei şi şase ani, ce sunt din comunităţi defavorizate, au participat la Atelierele de Vară Şotron. Proiectul, care este derulat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, reprezintă un modul educațional implementat la nivel național.

În Olt, au fost organizate 33 de Ateliere Șotron, ce au fost susținute de 80 de profesori - voluntari din județ, şi au avut loc în lunile iulie și august. Peste 400 de copii, majoritatea din medii rurale și urbane defavorizate, au beneficiat de două săptămâni de învățare prin joc, lectură și experimente, la grădiniță. Oltul este al treilea județ ca număr de Ateliere, la nivel național.

Tema Atelierelor din acest an a fost Lumea vie - plante și animale, iar în fiecare zi copiii și profesorii au explorat prin activități integrate ceea ce ne înconjoară.

„În ateliere s-au aplicat multe elemente din noul curriculum pentru educație timpurie, recent aprobat. Obiectivul Atelierelor a fost acela de a crea o comunitate de învățare, cu scopul de a dezvolta autonomia în învățare a copiilor, de a încuraja cooperarea, de a aprofunda cunoștințe și, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoaștere acelor copii care nu au alte experiențe de învățare pe timpul verii. Activitățile din cadrul Atelierelor au fost susținute cu materiale educaționale puse la dispoziție de OvidiuRo (de la numeroase cărți ilustrate de ficțiune sau non-ficțiune, la hărți, lupe, magneți, kituri de germinare și de igienă sau cărți pentru copii), materiale ce au rămas în grădinițe și vor fi folosite de copii, în noul an școlar”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Fiecare Atelier s-a desfășurat pe parcursul a 12 zile, timp de minimum trei ore, zilnic, în perioada iulie - august. În prima zi, copiii și părinții au luat contact cu modulului, apoi au urmat zece zile consecutive, de luni până vineri, de activități tematice la grădiniță pentru ca, la final, să aibă loc festivitatea de încheiere a Atelierului, din nou cu participarea părinților.

În primăvara acestui an, OvidiuRo, în parteneriat cu ISJ Olt, a lansat programul național de încurajare a lecturii în grădinițe - Fiecare copil merită o poveste. În cadrul proiectului, în cinci grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Olt au fost amenajate centre de bibliotecă (GrădiBiblioteci), iar până la finalul anului, 1.250 de copii din mediul rural din județ vor primi Prima Carte pentru acasă. De asemenea, mai multe formări în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului și întâlniri de lucru au avut lor în această primăvară la Slatina, pentru profesorii de învățământ preșcolar, directorii, profesorii debutanți, profesorii care au primit o GrădiBibliotecă și pentru bibliotecarii din județ.

Intervențiile OvidiuRo pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Olt au început în anul 2008, cu organizarea de Ateliere de Vară Șotron, în diverse localități din județ.

Potrivit reprezentanţilor, misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.