650 de ani de istorie slătineană

Sâmbătă, 20 ianuarie, Slatina a sărbătorit 650 de ani de la prima atestare documentară. An de an, municipalitatea organizează evenimente prin care marchează momentul.

De departe, cea mai frumoasă organizare a reprezentat-o #slatina650. Nu sunt o iubitoare a aglomerărilor de persoane, a manifestaţiilor care încă se aseamănă cu cele din epoca de tristă amintire. Spre surprinderea mea, Slatina 650 a fost altfel. Elementul de kitsch nu s-a regăsit în niciunul dintre evenimentele dedicate celor şase secole şi jumătate de existenţă a municipiului reşedinţă de judeţ.

Decenţă, recunoştinţă, bucurie, culoare şi, nu în ultimul rând, istorie sunt cuvintele care pot descrie ce s-a întâmplat în Slatina în ultimele trei zile. Corul Symbol, alături de Fanfara Lyra, a dat startul evenimentelor. Maestrul Jean Lupu, originar din judeţul Olt, dirijorul corului Patriarhiei Române, a dat tonul imnului Slatinei, pe versurile regretatului Visi Ghencea şi muzica Olguţei Lupu.

Tot ce s-a petrecut în faţa sediului Primăriei Slatina, discursurile oficialităţilor, intonarea imnului naţional şi imnului oraşului, dezvelirea unei plăci comemorative, a fost simplu şi încărcat de decenţă.

De aici, totul s-a mutat pe Esplanada din centrul oraşului, unde, în jurului inscripţiei 3D care formează sintagma „SLATINA 650” - idee ce i-a aparţinut colegului meu Ionuţ Jifcu, au fost ridicate către înaltul cerului 650 de baloane în culorile steagului naţional.

Aniversarea s-a încheiat cu un concert Amna şi Holograf. Sunt subiectivă când spun că a fost un eveniment reuşit, pentru că sunt o fană a lui Dan Bitman şi Holograf. Dar m-am bucurat să văd că oamenii apreciază muzica bună, fără fum de mici şi pahare cu bere în mână.

Duminică, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, a avut loc un nou eveniment emoţionant. Primăria Slatina a ales să confere titlul de cetăţean de onoare unor oameni care fac cinste nu doar acestui oraş, ci României. Doi soldaţi ai Armatei Române, caporalul Eugen Pătru şi locotenent-colonelul Nicolae Grigore, răniţi în teatrele de operaţii din Orientul Mijlociu, sunt de duminică seara cetăţeni de onoare ai urbei de pe malul Oltului. Salvaţi din ghearele războiului doar prin grija medicilor şi a Divinităţii, anul trecut, militarii au reprezentat România la Jocurile Paralimpice Invictus, demonstrând că nimic nu este imposibil.

Mă bucur să pot spune că am avut onoarea să iau parte la tot ce a însemnat Slatina 650.