96 de focare de pestă porcină în judeţ. Oltenii din 23 de localităţi, afectaţi

Pesta porcină cuprinde tot mai multe localităţi din judeţ. Astfel, 96 de focare de pestă porcină sunt la nivelul judeţului, 23 de localităţi fiind afectate de acest virus. Specialiştii DSVSA Olt mai au încă două suspiciuni la Gojdibodu şi Ghimpeţeni.

Potrivit datelor transmise de DSVSA Olt, cele 96 de focare de pestă porcină sunt distribuite astfel la nivelul judeţului: Cilieni - şapte, extravilanul localităţii Ianca - trei focare, Ianca - un focar, Dăneasa - trei focare, Sprâncenata - 11 focare, Slăveni (comuna Gostavăţu) - zece focare, Stoeneşti - nouă focare, Drăgăneşti-Olt - trei focare, Văleni - două focare, Orlea - 17 focare, Studina - patru focare, Gura Padinii - cinci focare, Ipoteşti - două focare, Coloneşti - un focar, Grojdibodu - cinci focare, Gârcov - un focar, Vârtopu - un focar, Brebeni - un focar, Crâmpoia - patru focare, Şerbăneşti - două focare, Fărcaşele - un focar, Ghimpeţeni - un focar, Obârşia (Obârşia Nouă) - un focar, Potcoava (Fălcoeni) - un focar.

Specialiştii DSVSA Olt mai au încă două suspiciuni la Grojdibodu şi Ghimpeţeni, probele luate de la porci fiind trimise la Institutul Naţional Bucureşti pentru confirmare. Gospodăriile din cele două localităţi au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost impuse restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, fiind eliminaţi din focar toţi porcii vii.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităţilor administrativ teritoriale, cetăţenilor şi a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Reluăm apelul către toţi cetăţenii din zonele afectate, dar şi din restul judeţului, să anunţe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA Olt”,
spun specialiştii instituţiei din judeţ.

Principalele măsuri pe care trebuie să le respecte toţi crescătorii de porci:
- asigurarea şi utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecţie ce vor fi folosite doar pentru accesul în adăpostul porcinelor;
- spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de a intra în adăpostul porcilor;
- este strict interzisă intrarea în adăpost cu hainele şi încălţămintea de stradă;
- este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
- este strict interzisă vizitarea exploataţiilor de către vizitatori care deţin porci în gospodăriii sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
- perioadic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor;
- se vor asigura condiţii corespunzătoare de adăpostire şi hrănirea animalelor;
- porcinele vor fi ţinute permanent în adăposturi, fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
- este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
- în cazul persoanelor care exploatează suprafeţe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecţia mijloacelor agricole la ieşirea din tarlale;

Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane. Totodată, la nivelul judeţului se menţin restricţii în ceea ce priveşte organizarea târgurilor de animale vii.