A fost lansată achiziţia pentru semaforizare inteligentă în Balş

Procedura de achiziţie pentru un sistem de semaforizare inteligentă în Balş a fost lansată, recent, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

Şova a declarat, luni, la Craiova, că acest sistem va fi instalat în oraşul Balş, până la finalul anului.

 „Am iniţiat procedura de achiziţie publică pentru dezvoltarea unui sistem de semaforizare inteligentă în Balş, astfel încât înainte de sfârşitul acestui an, traficul din Balş, aşa cum se desfăşoară azi, să fie îmbunătăţit”, a declarat ministrul.

Varianta aleasă în urma proiectului tehnic a fost cea privind semaforizarea în mod inteligent a trecerilor de pietoni din ambele orașe. Potrivit proiectului, funcționarea acestui sistem este adaptată traficului rutier și a cererii de către pietoni - „verde tot timpul”, pe baza detectorilor intruzivi și nonintruzivi care vor adapta timpii de semaforizare la condițiile de trafic, luând în calcul parametri ca lungimea cozilor de așteptare, viteza, fluxul de vehicule, detecția, cererea, interspațiul de timp între vehicule etc. Tot proiectul tehnic a stabilit și costurile pentru soluția aleasă: 414.390 de euro (inclusiv TVA), dintre care 352.505 euro construcții + montaj pentru semaforizarea din Balș, respectiv 458.199 de euro (inclusiv TVA), dintre care 393.124 de euro construcții + montaj pentru semaforizarea de la Filiași.

Legat de situația actuală din Balș, proiectul tehnic menționează că aici mai mult de o treime din lungimea totală a drumului care tranzitează localitatea implică o viteză de circulație redusă din cauza restricțiilor și a trecerilor de pietoni, pentru că „se acordă prioritate pietonilor care traversează într-un număr considerabil, întrerupând libera circulație prin oraș”.

Recensământul de trafic pe anul 2015 realizat de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) arată că media zilnică anuală de vehicule (de la căruțe până la tiruri) este de 11.669/24 de ore pe DN 65, respectiv 11.742 vehicule/24 de ore pe DN 6, iar orașele Balș și Filiași ar fi printre cele mai afectate. Aici șoferii sunt nevoiți uneori să circule bară la bară, din cauza cozilor care se formează și care le pun nervii la încercare.