A fost publicată versiunea consultativă a submăsurii 6.3. Noi detalii privind obligativitatea fermierilor de înfiinţare a platformelor pentru gunoiul de grajd

AFIR a publicat varianta consultativă aferentă ghidului submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Fermierii olteni pot depune observaţii şi sugestii timp de zece zile, urmând ca undeva la mijlocul lunii următoare această submăsură să fie deschisă. În sesiunea din acest an, sunt aduse noi detalii privind înfiinţarea platformelor individuale pentru gunoiul de grajd.

Reprezentanţii OJFIR Olt spun că nu sunt modificări mari, condiţiile de eligibilitate fiind în mare parte la fel ca şi cele din sesiunile anterioare.

Directorul OJFIR Olt, Ştefan Olaru, a precizat că sunt expuse mai multe detalii privind depozitarea gunoiului din ferme.

„În mare parte, criteriile de eligibilitate sunt cam la fel ca în sesiunile anterioare. Acum au fost expuse mai multe detalii privind modalitatea de depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd, fie prin realizarea unei platforme individuale cu depozitare permanentă, fie prin realizarea unei platforme cu depozitare temporară, fiind încheiat un contract cu un deţinător al unei amenajări pentru gestionarea gunoiului de grajd”,
a spus Olaru.

În cazul exploataţiilor agricole mixte cu pondere majoritar vegetală, dacă prin Planul de afaceri solicitantul îşi propune renunţarea la componenta zootehnică în primul an de implementare a proiectului, atunci acesta nu are obligaţia de a deţine la momentul depunerii Cererii de finanţare platformă pentru gunoiul de grajd.

Este necesar ca fiecare beneficiar care propune acțiuni în sectorul zootehnic să calculeze și să prevadă capacitatea de stocare pentru gunoiul de grajd.

Dimensionarea platformei trebuie să fie în acord cu numărul de animale, inclusiv cele previzionate prin Planul de Afaceri, în cazul în care fermierul intenţionează creşterea numărului de animale din exploataţie.
 
Această submăsură are ca scop transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole. Exploataţia agricolă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 4.000-11.999 SO şi să fie înregistrată cu cel puţin doi ani înainte de solicitarea sprijinului.