A murit maestrul Nicolae Truţă…

Pictorul emblematic al judeţului Olt Nicolae Truţă a pierdut lupta cu viaţa. Duminică seara, maestrul a fost dus de urgenţă la Spitalul Slatina, unde medicii l-au diagnosticat cu accident vascular cerebral. De la bun început, prognosticul a fost unul rezervat, pictorul fiind adus deja în comă profundă. Ieri, în jurul prânzului, Nicolae Truţă a spus adio acestei lumi.

 

Carieră impresionantă

 

Nicolae Truţă s-a născut pe 9 februarie 1949, în comuna Dobreţu. Simţindu-se atras de tot ce înseamnă frumos, maestrul a urmat cursurile Liceului de Artă Craiova, la clasa ilustrului profesor Ilie Marineanu, apoi Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Timişoara, promoţia 1974. Încă din timpul liceului, în 1968, la Craiova, a debutat cu o expoziţie de grup alături de Jean Pârvan şi Nicolae Ureche. La cei 61 de ani a expus în toate saloanele municipale, judeţene, interjudeţene şi republicane, având în palmaresul artistic peste 50 de expoziţii personale. Are lucrări în muzee naţionale şi în colecţii particulare din SUA, Franţa, Germania, Belgia, Canada, Japonia, Anglia, Grecia, Bulgaria. Maestrul Nicolae Truţă este laureatul a cinci premii ale Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 1998, Nicolae Truţă este cetăţean de onoare al municipiului Slatina, iar din 2006 şi al comunei natale, Dobreţu. Omul de cultură nu s-a limitat la pictură, având sculpturi amplasate în tot oraşul Slatina: Radu Greceanu, Eugen Ionescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, Dinu Lipatti, Gheorghe Kitzulescu, Ionaşcu Cupeţu, Ion Minulescu, Nicolae Titulescu, Constantin Brâncoveanu, Dumitru Dobrescu, Delia Labă-Popescu, Alexe Marin, P.S. Aurelian, dar şi în ţară: Carol Davilla – Bucureşti, Nicolae Lupu – Veleşti, Dolj, Tudor Vladimirescu – Drăgăneşti-Olt.
Maestrul s-a dedicat şi poeziei, publicând în 1998 volumul „Discurs în catedrala ierbii“.

 

Prietenii îi spun adio maestrului

 

„Nicolae Truţă este unul dintre cei mai importanţi pictori contemporani români. Un excelent pedagog, un mare descoperitor de talente şi, în acelaşi timp, un mare promotor al artei contemporane. Întreaga emulaţie artistică a judeţului Olt a fost susţinută de Nicolae Truţă. A fost animatorul părţii spirituale din zona Olt, recunoscut de toţi colegii ca un maestru. Expoziţiile sale au impresionat şi au rămas în memoria publicului. Ca orice artist, a căutat să se exprime prin orice mijloc: grafică, schiţă, pictură, sculptură, sculptură monumentală. Poet de o mare delicateţe spirituală. Este un om foarte iubit în întreaga zonă a Olteniei. Dispariţia sa este o pierdere extraordinară pentru noi toţi. Încă nu mă pot obişnui cu ideea că nu mai este printre noi”, Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova.


Miercuri, ultima zi pe acest pământ


Astăzi, bunul prieten Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, organizează o expoziţie a maestrului la Galeria Artis, unde va fi deschisă şi o carte de condoleanţe pentru toţi cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat.
Nicolae Truţă va fi înmormântat miercuri, în Cimitirul Strehareţ.

 

 

„Nicolae Truţă a fost un creator de şcoală în pictură şi grafică. Sunt zeci, sute de elevi pe care i-a îndrumat. El a fost creatorul salonului de pictură de la parterul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”, devenit Salonul Artelor. Cu maestrul Truţă am deschis acest salon în 1994“.
PAUL MATIU, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“

 

♥Pierderea este a tuturor. Pentru încă o dată se adevereşte şi parcă rămâne întipărită ideea că ne cunoaştem valorile numai după ce pleacă dintre noi. Pierdem un artist, un prieten şi parcă pe zi ce trece se împuţinează oamenii de valoare din Slatina“.
VALERU CIUREA, artist-fotograf

 

„Ca păsări migratoare, pe aripi de vânt, pleacă, unul câte unul, prietenii mei... Încerc să văd, printre lacrimi, vârtejul ceresc care îi soarbe alegând fără greş pietrele scumpe dintre grămezile de cioburi de sticlă colorată. Un ziarist... un actor... şi acum un pictor... Privesc îndurerată tablourile care mi-au dăruit până acum bucuria vieţii. Cele mai multe sunt pictate de el. Culori şi sunete mă împresoară. Aud foşnetul mestecenilor recitând, ascult susurul izvorului albastru, păsări cântătoare se avântă în ochiuri de lumină, stoguri înalte străjuiesc pe mirişti aurii, ceţuri misterioase cad grele şi reci peste păduri... Şi peste toate se aşterne liniştea albă a locurilor copilăriei, cerul înalt al „Mireselor Dobreţului” coboară ca un lintoliu, viaţa se ascunde în moarte... Maestrul a plecat... Odihnească-se în pace!“
D.D. BĂDESCU, colecţionar pictură Nicolae Truţă