Abandonul şcolar, combătut cu bani europeni

În cadrul proiectului „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, derulat de ISJ Olt în parteneriat cu Asociaţia Nagual, CJ Olt şi Casa Corpului Didactic, 80 de cadre didactice sunt pregătite pentru a acţiona împotriva abandonului şcolar.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, cu valoare totală de 16.717.850 de lei.

Potrivit lui Daniel Bărbulescu, responsabilul PR al proiectului, obiectivele urmărite sunt următoarele: menţinerea în educaţie a 3.000 de elevi cu riscul de părăsire timpurie a şcolii; consilierea a 5.500 de părinţi sau tutori ai acestor elevi proveniţi din mediul urban şi rural din comunităţile rome şi de populaţie săracă; îmbunătăţirea calificării unui număr de 80 de cadre didactice şi abilitatea acestora de a aplica un set de activităţi pentru creşterea motivaţiei învăţării şi prevenirii abandonului şcolar; elaborarea unui set de activităţi pentru prevenirea şi diminuarea părăsirii timpurii a şcolii; creşterea motivaţiei învăţării şi prevenirii eşecului şcolar; crearea şi dezvoltarea unei reţele virtuale, a unei baze de date cu copiii din grupul ţintă.

Bărbulescu a precizat că, în momentul de faţă, au fost finalizate primele două acţiuni ale proiectului.

 

„Am finalizat crearea şi dezvoltarea unei reţele virtuale între şcoli şi instituţiile locale în vederea prevenirii fenomenului părăsirii timpurii a şcolii. De asemenea, am finalizat înfiinţarea şi utilizarea unei baze de date cu copiii din grupul ţintă şi elaborarea unui set de activităţi pentru prevenirea şi diminuarea părăsirii timpurii a şcolii precum şi creşterea motivaţiei învăţării şi prevenirii eşecului şcolar”, a declarat Daniel Bărbulescu.

 

27 de instructori, şcoliţi la Slatina

 

În cadrul proiectului „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, 27 de instructori de educaţie vor participa la cursuri de formare. De asemenea, există şi 10 rezerve.

 

„La nivelul fiecărui judeţ s-a stabilit un număr de instructori de educaţie şi un număr de rezerve. În cazul în care instructorii de educaţie nu pot să participe la această acţiune, ei vor fi înlocuiţi cu rezerve specializate pe acest domeniu”, a declarat Daniel Bărbulescu.

 

 

Pe 16 şi 17 aprilie s-au desfăşurat aceste cursuri în cadrul facultăţii de la Colegiul Naţional «Ion Minulescu» şi vor continua pe 30 aprilie şi pe 1 mai.