Acoperirea vaccinală ajunge şi la 67 de procente în cazul unor vaccinuri. Copiii de la sate, mai vaccinaţi decât cei de la oraşe

Potrivit datelor funizate de reprezentanţii DSP Olt, acoperirea vaccinală la nivelul judeţului a ajuns la unele seruri chiar şi sub 70 la sută, scăderea fiind dramatică. Specialiştii olteni au constatat că tot mai puţini minori din mediul urban sunt vaccinaţi, comparativ cu cei din mediul rural.

Reprezentanţii DSP Olt au stabilit că acoperirea vaccinală pentru ROR pentru minorii născuţi în 2009 din mediul urban este de doar 73,37 de procente, în timp ce doar 67,37 la sută dintre copii născuţi în 2002 au primit vaccin dT (diftero-tetanic). Procentul acoperirii vaccinale este de peste 92 la sută pentru aceste seruri când vorbim de copii din mediul rural.

Nici datele privind estimarea acoperirii vaccinale la 12 luni pentru copii născuţi în vara anului trecut nu sunt mai grozave, procentul din mediul urban fiind pentru vaccinul BCG de 89,85 la sută, pentru DTPa de 76,09 la sută, pentru poliomielitic de 76,09 la sută, procentele fiind uşor mai ridicate pentru mediul rural. 

Reprezentantul DSP Olt, Adela Bobeş, a precizat că mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii din cauza unor convingeri religioase sau pentru că sunt prost informaţi.

„S-a observat că adresabilitatea este mai mare în mediul rural decât în urban pe acţiunile de vaccinare. Se observă o lipsă de interes a părinţilor de a-şi vaccina copii din cauza convingerilor religioase sau de natură educaţională. Sunt şi copii care rămân în grija bunicilor, după ce părinţii pleacă la muncă în străinătate. Aceştia omit să le facă copiilor vaccinurile şi rămân restanţieri. Medicul de familie nu îi prinde să-i vaccineze. Există o reticenţă. Factorul educaţional este foarte important în ceea ce priveşte vaccinarea”,
a spus Adela Bobeş.