Administrator fond de vânătoare: „În pădurile din zona Dăneasa mai sunt 13-15 mistreţi. Este foarte dificil să-i ucidem la pândă şi prin dibuire”

După confirmarea primului focar de pestă porcină africană la mistreţi în judeţ, nu a fost ucis niciun exemplar în zona Dăneasa, aşa cum a fost prevăzut în planul de măsuri aprobat de autorităţile locale. Cei care se ocupă de Fondul de vânătoare Dăneasa spun că în pădurile din aceste zone efectivele de porci mistreţi sunt foarte mici, cei mai mulţi migrând din Teleorman.

Administratorul Fondului de vânătoare Dăneasa, Viorel Nădescu, a precizat că  pe acest fond de vănătoare este posibil să mai fie 13-15 mistreţi.

„Noi am făcut vănătoare cu o zi înainte să găsim cei doi mistreţi cu pestă porcină africană şi am împuşcat şapte. A fost foarte cald, mistreţii nu s-au stabilizat, nu s-au văzut urme şi nu am mai vânat. Acum, cu venirea zăpezii, la punctele de hrană am putea face vânătoare prin dibuire şi pândă. Este foarte dificil să ucidem aşa mistreţii. Să mai fie 13-15 mistreţi pe Fondul Dăneasa, efectivele noastre sunt mici. Fondul Dăneasa este separat de Fondul Frunzaru, aici au fost găsiţi mistreţii cu pesta porcină. Mistreţul făcea un traseu al lui până la Dăneasa, apoi se întorcea înapoi spre Beciu. Trecea prin Fondul Dăneasa, Frunzaru, se întoarce pe Călineşti. Chiar dacă găseşte hrană, el tot merge”, a spus Victor Nădescu.

Acesta spune că în pădurile din această zonă nu au mai fost găsiţi porci morţi, raportările la DSVSA Olt fiind zilnice.

„Nu am mai găsit mistreţi morţi, zilnic raportăm DSVSA că nu au mai fost văzuţi, depistaţi. La pădurea de la Pestra, unde a fost descoperit focarul de pestă porcină, vânătorii au spus că s-a luat o măsură foarte bună, s-a dezinfectat toată pădurea cu substanţe foarte puternice. Eu sunt convins că porcii bolnavi de pestă porcină au migrat din Teleorman, au venit dinspre Fondul Beciu”, a adăugat Nădescu, care administrează Fondul Dăneasa, Coteana şi Boianu, din 2019 urmând să preia şi Fondul Frunzaru.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, săptămâna trecută, virusul pestei porcine africane la doi mistreţi găsiţi morţi în pădurea de pe raza localităţii Dăneasa.

O zonă vastă a fost inclusă în zona afectată de pesta porcină africană, aici fiind incluse zeci de localităţi din judeţ, după cum urmează: Drăgăneşti-Olt (sat Comani), comuna Dăneasa (cu satele Dăneasa, Berindei, Zănoaga, Pestra, Cioflanu), comuna Radomireşti (satele Călineşti, Poiana, Radomireşti, Crăciunei), comuna Sprâncenata (satele Sprâncenata, Frunzaru, Bârseştii de Sus şi Uria), comuna Scărişoara, comuna Băbiciu, comuna Gostavăţu (satele Gostavăţu şi Slăveni), comuna Stoeneşti, comuna Deveselu (cu satele Deveselu şi Comanca), Dobrosloveni (sat Reşcuţa), comuna Stoicăneşti, comuna Traian, comuna Mărunţei (sat Mărunţei) şi comuna Fărcaşele (cu satele Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşul de Jos, Hătârani).

Acestor localităţi li se adaugă fondurile de vânătoare de la Funzaru, Dăneasa, Caracal, Călineşti şi Scărişoara, de unde se încearcă exterminarea tuturor mistreţilor.