Afaceri liberale cu încălcarea legii la Piatra-Olt

O afacere ridicată pe un teren concesionat de la primărie cu o destinaţie precisă a fost transformată pe parcurs într-atât încât contractul şi caietul de sarcini care a stat la baza concesiunii au fost încălcate flagrant de beneficiarii afacerii. Povestea se petrece la Piatra-Olt şi îl are ca personaj principal pe soţul unei consiliere locale. Deşi beneficiază de pe urma afacerii, principala sursă de venit a familiei, soţia nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Este vorba de Miruna Vulcănescu, aflată la primul mandat de consilier local din partea Partidului Naţional Liberal, şi de soţul neoficial al acesteia, Cornel Barbu, cel care a concesionat, în numele firmei pe care o administrează, SC Elisabeta Miruna SRL, terenul intravilan cu pricina.

Povestea începe în 2008, când SC Elisabeta Miruna SRL a concesionat, în urma unei licitaţii, un teren intravilan în suprafaţă de 548 de metri pătraţi situat în satul Piatra, pe strada Eroilor, la numărul 1A. Precizăm că, în ideea de a da o mână de ajutor partenerului de viaţă, la licitaţia organizată de primărie a participat, în rând cu firma, şi consoarta acestuia, Miruna Vulcănescu, în calitate de persoană fizică. Terenul a fost concesionat, potrivit contractului de concesiune nr. 3543/03.04.2008, pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia pentru o perioadă egală cu cel puţin jumătate din durata sa iniţială. Obiectul contractului semnat în urmă cu opt ani a fost şi este exploatarea terenului concesionat „în conformitate cu obiectivele concendentului” (primăriei). Iar „obiectivul concendentului este realizarea unui spaţiu comercial în suprafaţă de 200 mp”. Valoarea redevenţei stabilite în contract a fost de 25.509,94 de lei, plătită în două rânduri, jumătate la semnarea contractului, jumătate în 2010. O nimica toată pe lângă valoarea terenului şi pe lângă ceea ce afacerea avea să le aducă celor doi soţi în timp: oportunitatea de a-şi clădi, sub pretextul complexului comercial, un imobil modern care să cuprindă şi spaţii de locuit. Un astfel de spaţiu a fost amenajat la etaj, acolo unde au fost construită şi o baie, deşi baie ar exista şi la parter.

Alcool în incinta şcolii


Pe lângă modul nefiresc de întrebuinţare a spaţiilor care ar trebui utilizate numai şi numai cu destinaţie comercială, în toată această afacere concesionarul a nesocotit mai multe puncte prevăzute în documentele care au stat la baza încheierii contractului de concesiune. Potrivit planului de afaceri prezentat pentru dezvoltarea şi exploatarea terenului concesionat, parte a documentaţiei depuse în cadrul licitaţiei, „prin concesionarea terenului, SC Elisabeta Miruna SRL urmăreşte construirea şi deschiderea unui complex comercial în suprafaţă de 200 mp. În cadrul complexului, 100 mp vor avea ca destinaţie comerţul cu produse alimentare şi nealimentare, iar 100 mp vor avea ca destinaţie comerţul cu materiale de construcţie, combustibil solid etc.”. Se observă, în prima parte a acestui articol, cât de mult a fost respectat acest punct.


La un alt punct al planului de afaceri, administratorul societăţii garanta că „firma poate asigura nevoile unei numeroase clase de clienţi reprezentând piaţa oraşului în proporţie de 90%”, evidenţiind că „SC Elisabeta Miruna SRL are ca obiectiv în următorii doi ani crearea unei reţele de distribuţie a produselor la domiciliu şi în localităţile învecinate, urmărind astfel acoperirea, în procent de 70%, a pieţei judeţului Olt”. Ei bine, din reţeaua de distribuţie a făcut parte, până nu demult, şi un chioşc pe care firma soţului neoficial al consilierei Miruna Vulcănescu îl deţinea în curtea Şcolii Gimnaziale Piatra, chioşc unde se vindeau, printre altele, şi băuturi alcoolice, cu încălcarea Hotărârii de Guvern 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor. Actul normativ prevede, la art. 1, că „în incinta unităţilor de învăţământ de toate gradele, a căminelor şi în locurile de cazare pentru elevi şi studenţi, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice, a tipăriturilor şi înregistrărilor audio şi video cu conţinut obscen”. Motiv pentru care, în urmă cu câteva luni, primăria a retras firmei autorizaţia privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică în incinta şcolii.

Alt punct neonorat

Un alt punct important al planului de afaceri întocmit de soţul consilierei Miruna Vulcănescu pentru concesionarea terenului din strada Eroilor se referea la crearea de locuri de muncă. „Pentru implementarea şi funcţionarea activităţii în noul complex comercial, SC Elisabeta Miruna SRL îşi propune crearea unui număr de 10 locuri de muncă. Din cele 10 locuri de muncă, minimum două vor fi destinate persoanelor cu handicap. SC Elisabeta Miruna SRL îşi propune ca toate cele 10 locuri de muncă să fie destinate în exclusivitate forţei de muncă de pe raza localităţii”, a scris, negru pe alb, Cornel Barbu în planul de afaceri cu care a convins comisia de licitaţie să-i concesioneze terenul de 548 mp. Ei bine, conform site-ului Ministerului Finanţelor, SC Elisabeta Miruna SRL are un număr mediu de un angajat, după ce ani la rând la acest capitol societatea a figurat cu zero angajaţi.

Ba nu, ba da!

Contactată pentru un punct de vedere pe marginea acestui subiect, Miruna Vulcănescu a declarat că ea nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în strada Eroilor.

 

„Pe mine mă cheamă Miruna Vulcănescu şi sunt consilier local PNL. Acea concesiune este făcută de o persoană care are o firmă care îmi poartă numele. Doar atât. Acea societate comercială nu-mi aparţine. Contractul acela de concesiune nu mă vizează pe mine personal şi eu nu locuiesc acolo (…)”, a declarat consiliera.

 

Ulterior, domnia-sa şi-a mai îndulcit declaraţia: „Dacă eu merg şi stau acolo două, trei, patru ore pe zi asta înseamnă că locuiesc acolo?”.

 

Apoi: „Dacă dumneavoastră vă petreceţi noaptea cu cineva într-o anumită locaţie înseamnă că locuiţi acolo?”.

 

Şi uite-aşa, cu paşi înapoi, doamna consilier local şi-a amintit şi că în biroul de la etaj este o canapea (dar care nu este pentru locuit), şi că imobilul cuprinde băi (nu doar toaletă), dar şi că primăria a făcut un control „în urma unei sesizări că spaţiul nu a fost folosit aşa cum a fost destinaţia pentru care s-a concesionat terenul”. Domnia-sa nu ne-a spus care a fost rezultatul controlului, îndrumându-ne să cerem lămuriri fie la firmă, fie la primărie.

 

Ne-am interesat pe această temă şi am aflat că, la data verificărilor, comisia de control a primăriei a constatat că unul dintre spaţiile din imobil „era folosit ca spaţiu de locuit”. No comment!