Ai dantura sensibilă? Încearcă să eviți următoarele situații

Dacă eviți băuturile calde sau reci, fiindcă știi că te vor durea dinții mai târziu, poate este timpul să faci o vizită la dentist. Există posibilitatea să ai o dantură sensibilă. Uneori, senzațiile neplăcute provin de la alimentele dulci sau chiar de la aerul rece. Pentru a putea trata aceste probleme dentare, trebuie să știi ce ar putea fi în spatele lor. Abia după ce este identificată cauza se poate găsi o soluție. Ai grijă de smalț! Acest strat dur te protejează și, dacă simți disconfort, înseamnă că s-a uzat.

Iată, în continuare, câteva lucruri pe care este bine să le eviți atunci când ai dinții sensibili:

1. Nu îi peria prea tare

Îți cureți dinții cu forță? S-ar putea să cureți mai mult decât placa dentară. Periajul lateral, în dreptul liniei gingiei, poate accelera erodarea smalțului. Ar fi mai bine să folosești o periuță cu peri moi și să te speli la un unghi de 45 de grade, pentru a-l menține curat și sănătos.

2. Nu ține dinții strânși

Descleștează-ți dinții! În timp, încleștarea acestora îndepărtează smalțul. Așa că, încearcă să fii mai relaxat. Uneori, stresul poate să fie o problemă, dacă strângi prea mult maxilarul. În cazul în care situația persistă, stomatologul îți poate recomanda un aparat de protecție. Dacă afecțiunea este severă, este posibil să ai nevoie de intervenții de specialitate, care îți vor schimba poziția dinților, astfel încât aceștia să nu se mai atingă. De asemenea, se poate pune problema unui relaxant muscular.

3. Evită alimentele și băuturile acide

Sucul, bomboanele lipicioase, carbohidrații cu mult zahăr... Toate acestea îți atacă smalțul dinților. Poate că ți se pare imposibil și inutil să reziști la tentație, dar, dacă pui în balanță daunele pe care le provoacă, îți vei schimba imediat părerea. Când vine vorba de dinți, alimentele acide (cele cu un nivel scăzut de Ph) ar putea fi extrem de periculoase. De ce? Fie că sunt incluși în alimente, fie că au fost transformați din zaharuri de bacteriile din gură, acizii pot eroda smalțul, provocând carii. Când durerile devin prea mari, apelează la o stomatologie non-stop. Un smalț slăbit poate duce, de asemenea, la o varietate de probleme, de la sensibilitate la decolorare, așa că, în acest caz, este chiar indicat să te vadă un specialist. 

4. Mănâncă fructe

Nu este neapărat vorba despre o dietă. Totuși, dacă ai dinți sensibili, iar durerile apar atunci când ți-e lumea mai dragă, este recomandat să te hrănești cu fructe și legume bogate în fibre. De asemenea, laptele, brânza sau iaurtul simplu îți vor face bine, prin aportul lor de calciu. În același timp, alimentele lichide îți vor umezi gura și vor ajuta la combaterea acidului și a bacteriilor care îți pot mânca dinții. Saliva poate ajuta în acest sens. Nu în ultimul rând, nu ezita să bei ceai verde sau negru ori să mesteci gumă fără zahăr. Dacă mănânci ceva acid, nu te grăbi cu periajul. Așteaptă o oră sau mai mult înainte de a face acest lucru.

În concluzie, o dantură sensibilă necesită o serie de precauții. Dacă afecțiunea persistă, apelează la medicul stomatolog pentru o eventuală intervenție. 

sursa foto - shutterstock.com