AJOFM Olt: S-a dublat numărul firmelor care au apelat la şomajul tehnic. Specialiştii estimează în continuare o creştere, ajungându-se la 13.000 de salariaţi afectaţi de măsură

A crescut alarmant numărul firmelor din judeţul Olt care au solicitat indemnizaţia de şomaj tehnic pentru luna aprilie. Deşi, perioada de depunere a documentelor este până la finalul lunii mai, deja 1.254 de societăţi au apelat la această măsură pentru un număr de 9.207 salariaţi.

S-a dublat numărul de firme din judeţul Olt care au apelat la şomajul tehnic, faţă de luna precedentă. Potrivit datelor oferite de AJOFM Olt, până ieri au depus documentele pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru luna aprilie 1.254 de firme cu un număr de 9.207 salariaţi. Potrivit directorului AJOFM Olt, Constantin Cîtu, firmele pot depune solicitările până la sfârşitul lunii, iar în aceste condiţii estimează că numărul acestora va creşte.

S-a dublat numărul firmelor faţă de luna martie. Până ieri (n.red 12 mai), la ora 14.00, 1.254 de firme au solicitat şomaj tehnic pentru un număr de 9.207 persoane. Mai aşteptăm cel puţin 4.000 de persoane, din partea unor angajatori mai mari, care deocamdată nu au depus documentele, termenul fiind până la sfârşitul lunii. Estimez că numărul acestora va ajunge la cel puţin 13.000 de persoane. O noutate este faptul că şomajul tehnic să va acorda şi după data de 15 mai, măsura fiind prelungită până la data de 1 iunie”, a declarat Constantin Cîtu, director AJOFM Olt. 

Salariatul aflat în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.

Pot obține banii pentru șomaj tehnic firmele afectate de starea de urgenţă declarată în urma epidemiei de coronavirus, care au fost nevoite să îşi suspende activitatea şi să îşi trimită angajaţii acasă.

Angajatorii vor depune o cerere-tip, o declarație pe proprie răspundere și lista angajaților care nu mai pot lucra. Documentele trebuie trimise prin e-mail fie agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, dacă ajutorul e solicitat de o companie, fie agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, pentru celelalte categorii. Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt: cerere; declarație pe proprie răspundere; lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maximum 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în șomaj tehnic se va efectua în 3 zile.

În judeţul Olt, printre companiile care au fost nevoite să apeleze la această măsură, din cauza pandemiei COVID-19, se numără Pirelli Slatina, Bekaert Slatina şi Alprom Slatina.