Ajută Asociaţia Nagual să trateze persoanele cu handicap mintal

În condiţiile în care tot mai multe persoane suferă de diverse boli mintale, Asociaţia Nagual din Slatina şi-a propus să construiască primul centru modern din regiunea Sud-Vest Oltenia care să ofere servicii în sfera sănătăţii mintale. Lucrarea este complexă, iar costurile sunt ridicate, tocmai de aceea membrii ONG-ului cer sprijinul tuturor oltenilor.

Înfiinţată în urmă cu cinci ani, Asociaţia Nagual este o organizaţie non-guvernamentală care oferă servicii în sfera sănătăţii mintale, adaptate atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ la cerinţele europene, servicii complementare sistemului public din România. Astăzi, asociaţia are patru angajaţi, peste 20 de voluntari şi zeci de beneficiari, cu precădere copii care suferă de autism.

 

„Atât în 2007, când a apărut Asociaţia Nagual, cât şi în prezent, serviciile de stat în sfera sănătăţii mintale lasă de dorit, sunt deficitare la mai multe capitole. Prin proiectele şi prin specialiştii noştri ne dorim să aducem un plus pentru comunitatea din Slatina şi pe viitor pentru populaţia din întreaga ţară. În momentul de faţă, în sfera sănătăţii mintale intervenţie se face foarte puţin în comparaţie cu nevoia. Sunt tot felul de probleme la nivelul copiilor, adolescenţilor, adulţilor. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de copii cu autism, ADHD (Tulburare Hiperchinetică şi Deficit de Atenţie – n. red.), adolescenţi cu tentative de suicid, tulburări de comportament, tulburări de conduită. Pe de altă parte, nu există servicii post-cură pentru persoanele diagnosticate cu handicap mintal, servicii de reintegrare socială a acestora”, a declarat Valeriu Iancu, preşedintele Asociaţiei Nagual.

500 de beneficiari pe an

În vara anului trecut, membrii asociaţiei au demarat lucrările de construcţie şi amenajare a unui centru complex în cadrul căruia vor fi tratate anual în jur de 500 de persoane care suferă de diverse boli mintale.

 

„Avem nevoie de un centru integrat, care să conţină programe de prevenţie în şcoli şi în diverse instituţii, dar şi să ofere servicii persoanelor care suferă de boli mintale. Centrul va avea trei săli de intervenţie cognitiv comportamentală, un spaţiu de socializare pentru copii, un atelier de terapie ocupaţională, adresat adulţilor cu boli mintale, unde vom face acţiuni de genul: sculptură, pictură. De asemenea, centrul va conţine un laborator de psiho-diagnostic unde vor fi evaluaţi copii şi adulţi normali care vor să se autocunoască, să vadă dacă au probleme, precum şi persoanele care au probleme de sănătate mintală, urmând ca specialiştii centrului să identifice exact disfuncţionalităţile psihopatologice: probleme la nivel cognitiv, afectiv sau comportamental. În plus, un element inovator pe care îl va aduce acest proiect este faptul că în cadrul centrului va funcţiona o grădiniţă privată care se va adresa atât copiilor cu autism, care sunt acceptaţi mai greu în grădiniţele obişnuite, dar la care se vor putea înscrie şi copii fără probleme. Per total, centrul va deservi în jur de 500 de persoane pe an”, explică preşedintele Asociaţiei Nagual.

Proiectul se ridică la peste 5 miliarde lei


În aproape zece luni, Asociaţia Nagual a construit aproape un sfert din proiect, însă lucrările s-au împotmolit din lipsă de fonduri.


„Clădirea nu a fost ridicată de la zero, avea parter şi etaj când am demarat lucrările. Din iulie 2011 s-a reuşit mansardarea, s-a mărit spaţiul de intervenţie, s-au mai făcut câteva camere, s-a realizat anveloparea pe exterior. Mai avem de terminat o cameră în care va fi atelierul de terapie ocupaţională, nu e finisată deloc la interior, nu sunt puse geamuri, nu avem gard, trebuie amenajat un spaţiu de joacă în curte şi trebuie achiziţionată aparatură şi mobilier. Pentru finalizarea efectivă a centrului ar mai fi nevoie de patru miliarde şi jumătate de lei”, a precizat Valeriu Iancu.

Realizarea centrului depinde de ajutorul tău!


Donaţii pentru centrul integrat de intervenţie de pe strada Tudor Vladimirescu din Slatina ce va oferi servicii complexe în sfera sănătăţii mintale: prevenţie, evaluare, intervenţie şi reintegrare socială pentru un număr de 500 de persoane anual pot fi făcute în următorul cont deschis la BCR: RO25 RNCB 0200 0751 5243 0010.