Ajută mai mulţi copii cu autism din Slatina să beneficieze de terapia ABA

Lucrează zilnic cu copiii cu autism, le ştie toate secretele şi încearcă pe cât posibil să-i scoată din lumea lor şi să-i implice în acţiuni normale pentru vârsta lor, prin terapia ABA. Alina Tabără este psiholog şi luptă alături de Asociaţia Nagual, din echipa căreia face parte, pentru crearea unui centru integrat de intervenţie în Slatina, care să se adreseze unui număr mult mai mare de persoane cu boli psihice.

De cinci ani, copiii cu autism din Slatina au un sprijin în specialiştii Asociaţiei Nagual. Cunoştinţele şi tehnicile acestora au ajutat zeci de copii să înveţe să socializeze cu cei din jur şi au adus speranţa că boala poate fi tratată în casele a numeroase familii.

 

„Autismul este o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a vorbi şi de a comunica cu lumea înconjurătoare. Boala este mult mai răspândită la băieţi decât la fete. Semnele autismului se dezvoltă aproape întotdeauna înaintea împlinirii vârstei de trei ani, iar părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă că cel mic nu începe să vorbească şi nu răspunde sau nu interacţionează ca şi ceilalţi copii de aceeaşi vârstă. Nu răspund la nume, nu recunosc obiectele, persoanele, culorile. În acest moment lucrez la Asociaţia Nagual cu doisprezece copii, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani. Pentru a se recupera, trebuie să se lucreze foarte mult cu ei şi să se implice şi părinţii”, explică Alina Tabără.

ABA, terapia copilului cu autism


Terapia ABA, ştiinţa comportamentului uman, este recunoscută la nivel mondial ca tratament pentru copiii cu autism. Prin şedinţe intense, de zeci de ore pe săptămână, cu ajutorul acestei terapii se înregistrează progrese vizibile.

 

„Prin terapia ABA, copiii învaţă comportamentele de care au nevoie pentru a se adapta la societate. Se adresează tuturor ariilor de dezvoltare: motric, cognitiv, social, autoservire, limbaj şi comunicare şi este o terapie de durată, este nevoie de foarte multă muncă, implicare şi răbdare. Este foarte importantă vârsta la care se începe această terapie, cu cât mai devreme cu atât mai bine, şi de asemenea e nevoie să se facă cât mai multe şedinţe, potrivit cercetărilor este nevoie de ABA cam 30-40 de ore pe săptămână, dar şi susţinerea şi implicarea din partea familiei”, mai spune psihologul.

Centru modern pentru tratarea bolilor mintale


În vara anului trecut, Asociaţia Nagual a demarat lucrările de construcţie şi amenajare a unui centru complex în cadrul căruia vor fi tratate anual în jur de 500 de persoane care suferă de diverse boli mintale. Centrul va avea trei săli de intervenţie cognitiv comportamentală, un spaţiu de socializare pentru copii, un atelier de terapie ocupaţională, un laborator de psiho-diagnostic unde vor fi evaluaţi copii şi adulţi normali care vor să se autocunoască, să vadă dacă au probleme, precum şi persoanele care au probleme de sănătate mintală, urmând ca specialiştii centrului să identifice exact disfuncţionalităţile psihopatologice: probleme la nivel cognitiv, afectiv sau comportamental. În plus, un element inovator pe care îl va aduce acest proiect este faptul că în cadrul centrului va funcţiona o grădiniţă privată care se va adresa atât copiilor cu autism, care sunt acceptaţi mai greu în grădiniţele obişnuite, dar la care se vor putea înscrie şi copii fără probleme.

 

„Noi lucrăm în prezent într-un apartament şi ne confruntăm cu tot mai multe cazuri astfel încât nu prea mai facem faţă. Tocmai de aceea ne dorim foarte mult să finalizăm centrul de intervenţie, prin care ne-am putea adresa unui număr mult mai mare de beneficiari”, explică Alina Tabără.


Contribuie la finalizarea centrului!


Ajutoare băneşti pentru centrul integrat de intervenţie din Slatina ce va oferi servicii complexe în sfera sănătăţii mintale: prevenţie, evaluare, intervenţie şi reintegrare socială pentru sute de persoane pot fi făcute în următorul cont deschis la BCR: RO25 RNCB 0200 0751 5243 0010.