Ajutoarele de încălzire au scăzut la jumătate ca urmare a creşterii veniturilor. Puţin peste 3.000 de beneficiari în judeţul Olt

Majorarea veniturilor populaţiei, cu precădere cele ale persoanelor vârstnice, dar şi creşterea indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei a dus la scăderea numărului beneficiarilor ajutoarelor de încâlzire. Astfel, în această iarnă, s-a acordat sprijin financiar pentru 3.163 de familii sau persoane singure, în timp ce în sezonul rece din anul trecut numărul beneficiarilor a fost de 6.616.

Pentru a beneficia de ajutor de încălzire, venitul net pe membru de familie/persoană singură nu trebuie să depăşească 750 de lei. Cei cu venituri cuprinse între 540-750 de lei, primesc lunar, pentru perioada noiembrie-martie, un ajutor de 20 de lei pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi sau petrolieri.

Creşterea nivelului de trai, prin majorarea veniturilor populaţiei, a adus o scădere a numărului beneficiarilor comparativ cu anii precedenţi. Potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, în sezonul 2016-2017 au beneficiat de ajutor de încâlzire 9.593 de familii sau persoane singure, în sezonul rece 2017- martie 2018, 6.616 familii sau persoane singure, în timp ce în această iarnă, numărul acestora a scăzut la jumătate, fiind înregistraţi 3.163 de beneficiari.

Familiile sau persoanele care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu hadicap, terenuri aferente locuinţei care depăşesc 1.000 de metri, în zona urbană, şi 2.000 de metri în zona rurală, sau depozite bancare de peste 3.000 de lei nu pot beneficia de ajutor de încălzire.

AJPIS Olt s-a confruntat cu solicitări din partea multor persoane care nu aveau drept la ajutor de încălzire, ca urmare a bunurilor deţinute, însă au fost depistaţi şi respinşi de la plată.