Social

2020-04-22, 10:09:08

Ajutoarele de înmormântare ajung mai greu la beneficiari, în plină pandemie cu noul coronavirus

Casa Judeţeană de Pensii Olt a efectuat ultimele plăţi la ghişeu pe data de 31 martie. De la 1 aprilie a fost închis inclusiv ghişeul pentru acordarea ajutoarelor de înmormântare, procedura de cerere, dar şi de plată a drepturilor băneşti realizându-se on-line sau prin mandat poştal. Astfel, banii ajung cu întârzieri destul de mari, având în vedere birocraţia.

Criza de coronavirus a afectat şi ajutoarele de înmormântare. Dacă înainte, oamenii primeau sprijinul financiar în ziua în care depuneau documentaţia, acum banii ajung mult mai greu din cauza procedurii, care se desfăşoară on-line sau prin poştă.

„Începând cu 1 aprilie, nu s-a mai permis accesul oamenilor în insituţie. Documentele pentru ajutorul de înmormântare sunt trimise prin e-mail sau poştă, iar oamenii primesc banii prin mandat poştal. Înainte plăţile se făceau la ghiseu, în aceeaşi zi, şi din această cauză apar întârzieri. De multe ori, documentaţia este incompletă, iar noi trebuie să luăm legătura cu oamenii.  Dacă au lăsat număr de telefon, lucrurile sunt mai simple, dacă nu, trebuie să le trimitem scrisoare, să depună documentele care lipsesc”, a precizat Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt al CJP Olt, despre întărzierile ajutoarelor de înmormântare. 

Începand cu data de 1 aprilie, pe toată perioada stării de urgență, cât și încă 60 de zile de la data încetării stării de urgență, ajutorul de deces se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente transmise fie cu serviciile poștale, fie în format electronic :

– cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut în anexa nr. 11 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 257/2011, cu completările ulterioare;

– copia certificatului de deces;

– copia actului de identitate al solicitantului;

– copia actelor de stre civilă ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau , dupa caz, a actului care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar;

– copia dovezii/declarației pe propria răspundere că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (factură fiscală, chitanță, etc.) ;

– copia actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atestă boala care l-a facut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în varstă de peste 18 ani ;

– copia adeverinței care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 ani urma o formă de învațamânt organizată potrivit legii.

Documentele vor fi transmise cu serviciile poștale la adresa ,, Casa Județeană de Pensii Olt, Slatina, str.Aleea Tineretului, nr. 1A, jud. Olt “, sau la următoarele adrese de e-mail :

– pentru pensionari: claudia.maldareanu@cnpp.ro;

– pentru asigurați: mariana.dobrescu@cnpp.ro;

Pentru o bună gestionare a situației, orice solicitare adresată instituției prin serviciile poștale, pe e-mail sau prin fax va avea un numar de telefon al solicitantului .

Relațiile cu privire la ajutorul de deces se acordă zilnic, de luni până joi între orele 8.00-16.30, iar în ziua de vineri între orele 8.00-14.00 .

Datele de contact pentru pensionari: tel. 0249/411634, interior 106, fax 0249/433669.

Datele de contact pentru asigurați: tel. 0249/411634, interior 113, fax 0249/433669. Comentarii

Redacţia

2020-04-22 10:09:08

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...