Actualitate

2021-06-19, 16:19:01

Alertă de inundații. Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri din mai multe judeţe, printre care Olt

Este alertă de tip cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 25 de judeţe până luni. Hidrologii au mai emis și o avertizare cod galben, care este în vigoare până luni la miezul nopții pe râuri din 31 de județe, printre care Olt.

Avertizarea Cod galben vizează râuri din Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Covasna, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Neamţ, Bacău, Suceava, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea, de sâmbătă ora 12.00 până luni ora 24.00.

Astăzi, 19 iunie 2021, în intervalul ora 10:00 – ora 23:00, la nivelul judeţului nostru este valabilă o avetizare meteorologică COD GALBEN, fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

 În cea mai mare parte a judeţului, în această după-amiaza şi seară, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată, averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină.

 În acest context, la ora 13:00 a avut loc o videoconferinţă cu prim-ministrul României şi alţi membri ai Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu scopul de a evalua efectele fenomenelor hidro-meteorologice, cât şi măsurile de monitorizare şi de intervenţie în cazul unor situaţii de urgenţă.

La nivel judeţean, au fost informate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la avertizarea meteorologică, iar autorităţile cu responsabilităţi de la nivel judeţean sunt în stare de alertă şi monitorizează fenomenelor hidro-meteorologice, cotele cursurilor de apă.

 Fac apel către cetăţenii judeţului să ia în considerare avetizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, să evite deplasările care nu sunt necesare şi să ia pe cât posibil măsuri de protejare a bunurilor şi animalelor proprii.

 Nu ezitaţi să sesizaţi autorităţile prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Situaţii de Urgenţă în situaţia producerii unor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase. Autorităţile responsabile sunt pregătite de intervenţie”, este mesajul prefectului de Olt, Florin Homorean, pentru locuitorii judeţului Olt. 

Hidrologii au emis și o avertizare Cod portocaliu, care vizează, de sâmbătă ora 12.00 până duminică ora 12.00 râuri din judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi, Vâlcea, Gorj şi Argeş.

 Avertizarea Cod portocaliu va fi în vigoare, începând de sâmbătă ora 12.00 până luni la ora 12.00 pe râuri din Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Brăila, Vrancea, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Botoşani, Tulcea şi Constanţa.

 Bazinele hidrografice afectate sunt Târnava Mare, Târnava Mică, Desnӑţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

 Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bacău, Vrancea, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

 

 

Comentarii

Redacţia

2021-06-19 16:19:01

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...