Alro, cifră de afaceri mai mare în primele trei luni ale anului, faţă de 2018

Alro a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 767 milioane de lei, în trimestrul întâi al anului 2019, în ciuda unor cotații ale aluminiului mai scăzute pe piețele internaționale.

Potrivit unui comunicat remis de Companie, cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 2,4%, ajungând la 767,4 milioane de lei, în T1 2019, comparativ cu 749,2 milioane de lei, în T1 2018.

În primul trimestru al anului 2019, Grupul ALRO a înregistrat un profit brut de 105 milioane de lei (T1 2018: 167 milioane de lei) și un rezultat operațional (EBIT) de 59 milioane de lei în T1 2019 (T1 2018: 101 milioane de lei).

„În primele trei luni ale anului 2019, Grupul ALRO a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri față de anul precedent, cu venituri mai mari generate în principal de segmentul de aluminiu procesat și cu venituri constante din segmentul de aluminiu primar. Aceasta este în concordanță cu strategia noastră de creștere în volumul total al producției realizate și al livrărilor, a ponderii produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare pentru industrii mai sofisticate, cum ar fi industria aerospațială și industria auto”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase.

El a adăugat că, în acest interval, Alro a continuat investiţiile în cercetare şi dezvoltare.

„În același timp, am continuat, în T1 2019, programul de investiții în domeniile cercetării și dezvoltării, cu scopul de a îmbunătăți calitatea producției și a produselor, reducând totodată consumurile și asigurând astfel o creștere sustenabilă pe termen lung a activității noastre”, a adăugat Năstase.

Potrivit sursei citate, în primul trimestru al anului 2019, piața internațională a rămas fragilă și a raportat prețuri scăzute ale aluminiului conform cotațiilor de la Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), niveluri influențate și de alți factori, cum ar fi riscul realizării unei producții mai mari în China, politicile guvernului american privind tarifele impuse în ceea ce privește aluminiul și noile potențiale bariere care ar putea fi impuse, reducerea capacităților Alunorte, nesiguranță la nivel macro, deficitul global de aluminiu estimat pentru 2019 etc.

Prin urmare, în T1 2019, cotația LME și-a continuat tendința descrescătoare observată și la sfârșitul anului 2018, conducând la un preț mediu pentru perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2019, de 1.859 USD/tonă față de prețul mediu LME înregistrat în timpul perioadei de trei luni încheiată la 31 martie 2018, de 2.159 USD/tonă. Toate aceste condiții ale pieței au afectat rezultatele tuturor companiilor majore din industria aluminiului, care au raportat fie o reducere semnificativă a profiturilor, fie pierderi în primul trimestru al anului 2019.

Cu toate acestea, analiștii estimează o potențială recuperare a pieței aluminiului, mai târziu în acest an, pe baza deficitului balanței de metale înregistrat în acest moment.

Alro reclamă însă că aprovizionarea cu energie se face la costuri din ce în ce mai mari.

„La nivel local, aprovizionarea cu energie rămâne o provocare, întrucât aproximativ 40% din consumul național de energie electrică este acoperit prin aprovizionarea din tranzacțiile de pe piața zilei următoare (PZU), ceea ce duce la denaturări ale prețurilor. Fiind o piață extrem de volatilă, prețurile spot au atins niveluri foarte ridicate, cu impact negativ asupra consumatorilor finali în general, și în special asupra marilor consumatori industriali. Acest lucru se traduce în costuri de producție mai mari pentru Alro”, se arată în comunicatul citat.