Economie

2017-10-16, 11:51:47

Alro Slatina, două decenii de la listarea la bursă: : investiţii totale de peste 680 milioane de dolari, cifra de afaceri de 10 miliarde de dolari, profitul net de peste 780 milioane de dolari

Se împlinesc 20 de ani de la listarea Alro Slatina la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 1997-2016 fiind înregistrate următoarele cifre, potrivit unui comunicat al companiei: investiţii totale de peste 680 milioane de dolari, cifra de afaceri de 10 miliarde de dolari, profitul net de peste 780 milioane de dolari, sponsorizări de peste 9,5 milioane de dolari. În plus, prima de vânzare (peste cotaţia LME) a crescut de aproape şapte ori, realizându-se cu precădere din produse cu valoare adăugată, producţia de aluminiu electrolitic a fost de peste patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat de peste 4,5 milioane de tone.

Alro Slatina aniversează 20 de ani de la listarea acţiunilor Companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Faptul că acţiunile Alro sunt listate de 20 de ani la Bursa de Valori Bucureşti este, pe lângă un motiv de mândrie, o dovadă a solidităţii Companiei. În aceşti 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar, într-o Companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică. Aceasta aduce valoare acţionarilor, angajaţilor, comunităţilor în care Alro activează şi economiei româneşti în general. Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noştri din Europa, am reuşit, prin investiţii masive, prin programe de cercetare interne şi datorită angajaţilor noştri, să ne creştem eficienţa, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe pieţe exclusiviste. Această strategie va continua şi pe termen lung, continuând să ne concentrăm pe diversificarea portofoliului, pe creşterea eficienţei şi pe reducerea amprentei de mediu”,
a declarat director general al Alro SA, Gheorghe Dobra.

Potrivit unui comunicat remis de companie, cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari, un profit net de 780 de milioane de dolari şi investiţii totale de peste 680 de milioane de dolari, din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002. Producţia totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat, de peste 4,5 milioane de tone.

„Alro este una dintre primele companii de importanţă naţională care s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti încă din primii ani de funcţionare a BVB. Felicităm Alro pentru cei 20 de ani de activitate impresionantă în calitate de companie listată şi suntem convinşi că vom vedea în continuare aceeaşi colaborare benefică atât pentru Alro, cât şi pentru investitori şi pentru piaţa de capital românească“,
a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.

Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deţine propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină - Alum Tulcea şi propria divizie de procesare a aluminiului.

Investiţiile masive realizate de Companie au făcut ca Alro să crească producţia de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone, în 1997, la 207.000 de tone, în 2016. Compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu procesat. Astfel, producţia de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la  8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producţia de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de şleburi, de peste şase ori. În segmentul de procesate, producţia de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită. De asemenea, Alro a mizat pe creşterea calităţii şi a mixului de produse, în aşa fel încât să poată intra pe pieţe noi, precum cea auto sau aero. Compania este certificată NADCAP, ceea ce demonstrează că produsele Alro respectă standardele stricte de calitate impuse de industria aeronautică.

Pe lângă investiţiile în echipamente, Alro s-a concentrat şi pe implementarea de soluţii pentru reducerea consumurilor specifice, cu efecte pozitive atât în plan operaţional, cât şi asupra mediului înconjurător. Astfel, consumul de electricitate a scăzut  cu 1.000 kWh pe tona de aluminiu electrolitic. În divizia de aluminiu primar consumul specific de gaze naturale s-a redus de  2,5 ori, iar în divizia de aluminiu prelucrat, de peste 10 ori. Consumul de apă industrial a scăzut de peste cinci ori la aluminiu primar. În plus, consumul de electricitate s-a redus de peste patru ori, la aluminiu prelucrat. Începand cu 2013, Alro a pus în funcţiune ECO Turnatoria, pentru procesarea deşeurilor din aluminiu, cu un consum specific de electricitate cu 95% mai mic decât în cazul aluminului electrolitic.

Investiţiile realizate de companie au avut impact pozitiv şi asupra mediului înconjurător, Alro reducându-şi emisiile de gaze cu efect de sera de peste 85 ori faţă de 1997. De altfel, Compania a obţinut Autorizaţia Integrată de Mediu nr 1 pe regiunea Oltenia. În 2016, această autorizaţie a fost reînnoită, fără program de conformare. Impactul pozitiv asupra comunităţilor în care activează Alro nu s-a limitat la reducerea amprentei de mediu. Producătorul de aluminiu a făcut sponsorizări de peste 9,5 milioane de dolari, în proiecte de sănătate, educaţie şi mediu.

Reprezentanţii Alro spun că au, în continuare, o strategie de dezvoltare, pe termen lung, care prevede investiţii totale, în perioada 2017 - 2021, de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creştere a eficienţei energetice. Astfel, Compania va adopta conceptul de „Fabrică Verde”, care vizează folosirea tehnologiilor ecologice de ultimă generaţie, disponibile pe piaţă, care îi vor permite să producă aluminiu cu profitabilitate mare şi foarte mare. În plus, acestea vor contribui la îndeplinirea ţintei Alro de apropiere de zero deşeuri şi zero emisii.

Comentarii

Redacţia

2017-10-16 11:51:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...