Alţi doi fermieri olteni au cerut subvenţia la usturoi. Oltenii se mai pot înscrie în Program până pe 15 mai

Încă doi fermieri olteni s-au înscris în Programul de susţinere a producţiei de usturoi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Olt, în total, cinci olteni au solicitat acest sprijin.

„Mai avem încă doi fermieri înscrişi la usturoi. În total, au cerut subvenţia cinci legumicultori”,
a spus directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu.

Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul de susținere a producției de usturoi până la 15 mai.

Conform statisticii Ministerului Agriculturii, au fost înscriși în Programul de susținere a producției de usturoi 136 producători agricoli de la nivelul întregii țări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis. Județele cu cei mai mulți solicitanți înscriși în Program sunt: Teleorman, Satu Mare, Botoșani, Buzău, Mureș, Timiș, Constanța și Bihor.

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectarul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.