Alţi doi membri ai familiei tânărului întors din Anglia şi decedat din cauza COVID-19, testaţi pozitiv. Probele trimise la Bucureşti pentru determinarea noii tulpini

Imediat după înmormântarea tânărului de 34 de ani, din Stoeneşti, care a murit la trei zile de la internarea în Spitalul Slatina din cauza COVID-19, doi membri ai familiei au fost şi ei testaţi pozitiv. Probele celor trei sunt trimise la Bucureşti pentru a se afla dacă este vorba despre noua tulpină de coronavirus.

Potrivit DSP Olt, cei doi au declarat că nu au intrat în contact cu bărbatul de 34 de ani, care se afla în carantină după ce venise din Anglia. După înmormântare, unul dintre părinţii acestuia şi încă o rudă au prezentat simptomatologie COVID şi au fost testaţi, rezultatul fiind pozitiv. 

„Probele celor trei, atât a decedatului, cât şi ale celor două rude, vor fi trimise la Bucureşti pentru secvenţiere în vederea determinării noii tulpini Covid”, a precizat prefectul judeţului Olt, Florin Homorean. 

Suspiciunea a apărut pentru că tânărul de 34 de ani revenise de puţin timp din Anglia, după care a prezentat simptome specifice SARS-Cov2. A stat acasă patru zile, după care a mers la CPU Caracal, unde examenul computer tomograf a arătat afectare pulmonară de peste 75%. Bărbatul a fost internat la Spitalul Slatina, testul PCR a fost pozitiv, iar starea de sănătate tot mai alterată. Trei zile mai târziu, pe 23 ianuarie, bărbatul din Stoeneşti a decedat. 

Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă, iar în prezent aproape două treimi din cazuri. Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca și Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Și Olanda a raportat cazuri.

O variantă similară, care a apărut în Africa de Sud, împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică.