Actualitate

2019-03-20, 16:31:39

Ancheta în cazul focarului de pestă porcină de la Şerbăneşti se extinde la Văleni

Ancheta în cazul focarului de pestă porcină de la Şerbăneşti se extinde la Văleni. Iniţial, un localnic din Şerbăneşti a cumpărat doi purcei de la un fermier din Văleni, suinele murind la scurt timp. Cei doi purcei au fost aruncaţi la întâmplare, pe câmpurile din Şerbăneşti, de unde câinii ar fi dus virusul în gospodăria ciobanului căruia i-au murit acum opt porci, iar alţi nouă au fost sacrificaţi preventiv.

Autorităţile încearcă să descopere cum a izbucnit focarul de pestă porcină din Şerbăneşti. Primarul din Şerbăneşti, Titi Peligrad, a precizat că totul ar fi plecat de la doi purcei cumpăraţi de la Văleni.

„Un alt localnic care se află cam la două sute de metri de acest fermier căruia i-au murit acum porcii ar fi cumpărat doi purcei de la cineva din Văleni. I-au murit amândoi şi l-a sunat pe vânzător şi i-a spus ce s-a întâmplat. Are şi numărul de telefon al celui de la care a cumpărat, l-a pus la dispoziţia autorităţilor. Cel de la Văleni i-a spus că îi dă alţii în loc, o fi ştiu că sunt bolnavi, nu ştiu!? Cel din comună, în loc să solicite buldoexcavator să-i îngroape unde trebuie, i-ar fi lăsat pe câmp. De acolo, virusul ar fi ajuns la acest fermier, adus în gospodărie de câini sau ciori”, a spus primarul.

Primarul de la Văleni, Ion Şofaru, a confirmat că şi în comuna sa are loc inventarierea porcilor.

„Încă nu avem focar de pestă porcină confirmată la noi în comună. Au venit cei de la DSVSA Olt, medicii veterinari acţionează în comună, fac o inventariere a porcilor pe fiecare gospodărie în parte”, a spus Ion Şofaru.

Localnicii din satul Şerbăneşti de Jos sunt în alertă, după ce unui sătean au început, de vineri, să-i moară porcii din gospodărie. Fermierul din Şerbăneşti, care creşte şi ovine, deţine şi o mică fermă de porci.

Comentarii

Redacţia

2019-03-20 16:31:39

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...