Andriţoiu: „Toate infecţiile respiratorii agravează insuficienţa cardiacă”

Multe dintre secţiile Spitalului Slatina sunt aglomerate în această perioadă. Medicii slătineni spun că afecţiunile respiratorii decompensează bolile cronice pe care le au deja pacienţii, care ajung de multe ori pe un pat de spital.

Şeful Secţiei de Cardiologie de la nivelul Spitalului Slatina, medicul Mircea Andriţoiu, s-a plâns de numărul mare de pacienţi. Acesta a precizat că infecţiile respiratorii agravează insuficienţa cardiacă.

„După Sărbătorilor de Iarnă a crescut dramatic numărul pacienţilor cu infecţii respiratorii, predominat virale, dar suprainfectate bacterian. Nu neapărat gripă, pentru că testele rapide făcute pe secţie au ieşit pozitive în număr mic. Toate infecţiile respiratorii agravează insuficienţa cardiacă. Acesta este motivul pentru care solicitarea secţiei a fost foarte mare. Noi am tratat pacientul aici şi nu am cerut transferul lui. Am avut la un moment dat dubluri. 80 de paturi şi 90 de bolnavi până am mai făcut externări. Infecţia bronhopulmonară, fie că e virală sau suprainfectată bacterian, agravează insuficienţa cardiacă”, a spus Andriţoiu.

Directorul medical al Spitalului Slatina, medicul Andrei Ştefănescu, spune că şi alte secţii se confruntă cu această problemă, pentru că afecţiunile respiratorii decompensează bolile cronice.

„Secţia de Boli Infecţioase este la capacitate maximă, după ce pacienţii se vindecă de gripă, dar dacă rămân cu tuse sau mai au alte probleme respiratorii, pot fi mutaţi la Scorniceşti. În afară de această secţie, număr mare de pacienţi avem la Pediatrie, dar şi la Scorniceşti. Dacă un pacient are astm şi face şi viroză de sezon va avea nevoie de îngrijiri de specialitate. Şi celelalte secţii se confruntă cu un număr mare de pacienţi, pentru că virozele decompensează bolile preexistente”,
a adăugat Ştefănescu.

14 copii cu gripă, internaţi


Numărul oltenilor diagnosticaţi cu gripă în acest sezon rece a trecut de 70. Medicul Andrei Ştefănescu a precizat că 14 copii cu gripă primesc tratament de specialitate, doi fiind într-o stare mai proastă, dar fără a se impune transferul lor.

„De la începutul anului şi până în acest moment am avut o sută de suspiciuni, dintre care 62 de pacienţi au fost confirmaţi cu gripă. La acest moment, avem în Secţia de Boli Infecţioase 37de pacienţi cu gripă şi şase copii, care sunt în stare stabilă. La Pediatrie, mai avem opt copii cu suspiciune de gripă, din care doi pacienţi au o stare uşor influenţată. Nu mai avem pacienţi care necesită transferul”, a spus Ştefănescu.