Angajaţii instituţiilor publice din judeţ, instruiţi cum să acorde primul ajutor. 20 la sută dintre cei resuscitaţi pot fi salvaţi, dacă se acţionează imediat

Angajaţii mai multor instituţii publice vor fi învăţaţi cum să acorde primul ajutor persoanelor aflate în dificultate până la sosirea echipajelor specializate, dar şi cum să se implice în acţiunile de evacuare în caz de cutremur sau incendiu. Iniţiativa a aparţinut prefectului judeţului, Silviu Neacşu, care a demarat un proiect în colaborare cu CJ Olt, ISU Olt şi Filiala de Cruce Roşie Olt.

Prefectul judeţului, Silviu Neacşu, a iniţiat proiectul „Voluntar, voinţă, operativitate, linişte, unitate, normalitate, tenacitate, ajutor şi responsabilitate”, prin care angajaţii instituţiilor publice parcurg programe de pregătire pentru învăţarea noţiunilor de acordarea a primul ajutor în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Totodată, oltenii trebuie să înţeleagă că stăpânirea tehnicilor de acordare a primul ajutor poate să ducă la salvarea unei vieţi.

Astfel, sala de şedinţe a Prefecturii Olt a găzduit, marţi, un astfel de curs. Asistentul medical de la SMURD, Mihai Micu, a explicat pe larg toate acţiunile ce trebuie să fie făcute de către un oltean care vrea să ajute o persoană căreia i se face rău. Acesta a spus că 18-20 la sută dintre pacienţii resuscitaţi sunt scoşi din stopul cardio-respirator. Procentul de reuşită creşte proporţional cu timpul cât mai scurt în care se intervine. Astfel, este important ca orice persoană să ştie să aplice aceste tehnici de resuscitare până la sosirea echipajelor specializate.

„Potrivit statisticilor, 18-20 la sută dintre cei resuscitaţi sunt scoşi din stopul cardio-respirator. Dacă pacientul se află de doar trei minute în stop, sunt şanse de 70 la sută să-şi revină. Dacă stă şase minute în stop şi îşi revine, rămâne cu sechele. Şansele de supravieţurire scad cu zece procente pentru fiecare minut pierdut până se intervine. Din acest motiv, este foarte important timpul în care se ajunge la caz”,
a spus Mihai Micu.

Chiar şi prefectul judeţului a fost dornic să înveţe tehnicile de resuscitare, aplicând manevrele pe manechin.  

Privind procedura de evacuare în cazul unor cutremure sau incendii, cei de la ISU Olt au precizat că toţi angajaţii trebuie să cunoască procedura de evacuare, iar căile de evacuare nu trebuie să fie blocate. În cazul unui cutremur, procedura de evacuare este demarată doar după ce se încheie seismul.