APIA a încheiat campania de depunere a Cererii Unice de Plată 2018. Suprafaţa solicitată la plată a crescut cu peste 9.000 de hectare

APIA Olt a încheiat, marţi, campania de primire a Cererilor Unice de Plată din acest an. Un lucru îmbucurătoar este că numărul fermierilor care au depus documentele pentru acest sprijin a scăzut, dar suprafaţa pentru care se se solicită plata a crescut. Asta înseamnă că terenurile se comasează, urmând calea unei agriculturi mai performante.

În cadrul unei conferinţe de presă la care au participat directorul Direcţiei Agricole Olt, Dragoş Drăghicescu, consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, directorul adjunct al APIA Olt, George Dumitrecu, noul director al APIA Olt, Doru Neacşu, a vorbit despre încheierea cu succes a acestei campanii dematare pe 1 martie 2018.

„Ne-am îndeplinit toate atribuţiile care intră în responsabilitatea Agenţiei, fără să ne gândim la faptul că am stat zeci de ore peste program, că am muncit şi în weekend-uri şi în toate zilele de sărbători legale ca şi cum ar fi fost zile normale de lucru. De aceea, le mulţumesc pentru tot efortul depus colegilor mei. Am pus accentul pe o campanie corectă, bine informată şi, în primul rând, o campanie cu cereri primite fără foarte multe greşeli. Asta se datorează şi faptului că avem experienţa anilor din urmă şi am încercat să ajungem la un nivel foarte ridicat în aşa fel încât să evităm orice sancţiune din partea Comisiei Europene pentru anumite nereguli constatate în campania de instrumentare şi autorizare a cererilor de plată”, a declarat Doru Neacşu.

Pentru Campania 2018, au depus cereri 31.527 de fermieri, pentru o suprafaţă totală de 323.312,06 hectare. Anul trecut, suprafaţa pentru care s-a solicitat plata a fost de 313.820,45 de hectare, iar numărul fermierilor de 32.445.

„Deşi numărul fermierilor a scăzut, suprafaţa eligibilă solicitată la plată a crescut. Acesta este un efect al comasării suprafeţelor, este un aspect pe care ni-l doream de mult timp şi ni-l dorim în continuare, pentru că vrem să avem o agricultură performantă. Dacă suprafeţele sunt comasate, evităm de foarte multe ori şi poziţionările incorecte ale fermierilor în cadrul blocurilor fizice, ca parcelă de referinţă vorbesc, şi, inevitabil, scăpăm astfel şi de anumite nereguli care pot apărea şi eventuale sancţiuni”, a adăugat directorul APIA Olt.

Acesta spune că până la 1 iunie se vor mai primi cereri din partea fermierilor care, din motive întemeiate, nu s-au putut prezenta la APIA în termenul de 15 mai, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

În perioada 1 iunie - 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor de plată, eşantionarea acestora şi transmiterea eşantioanelor potrivit Regulamentului 2333/2015.

Între 1 iulie şi 1 octombrie se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent unor obligaţii specifice în iarnă sau în primăvara anului viitor.

Plata avansului pentru anul 2018 se va efectua, aşa cum s-a efectuat şi în anii trecuţi, începând cu 15 octombrie 2018, iar plata regulară se va face între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019.

„Pentru campania 2017, în judeţul Olt au intrat 71 de milioane de euro. Mai avem un procent de 0,07% pe care îl vom finaliza în cel mai scurt timp. Am ajuns să fim, aşa cum am fost şi anul trecut, undeva la o rată de eroare de 1%. Este un lucru îmbucurător pentru că suntem printre puţinele state europene care avem cea mai mică rată de eroare. Am obţinut acest rezultat în condiţiile în care nu avem cadastru la toate parcelele fermierilor, dar este în lucru, conform hotărârilor de guvern şi legilaţiei naţionale, să fie încheiat cadastrul şi la nivelul judeţului Olt. Sperăm să se realizeze cât mai repede, ca la nivelul anului 2020 să înregistrăm finalizarea cadastrului la nivelul judeţului. Asta va însemna şi scăderea ratei de eroare sub 1%”, a declarat Doru Neacşu.