Agricultură

2019-02-27, 10:36:38

APIA Olt: „Subvenţia nu este condiţionată de plata arendei. În cazul certurilor dintre arendator şi arendaş, niciunul nu va primi banii”

O singură zi a mai rămas până la startul depunerii Cererii unice de plată pe suprafaţă. Fermierii olteni au fost deja programaţi când să se prezinte cu documentele. Reprezentanţii APIA Olt spun că au întâlnit situaţii în care atât arendatorul, cât şi arendaşul au solicitat subvenţia, fiind un conflict deschis între cei doi. Nicăieri în legislaţie subvenţia nu este condiţionată de plata arendei.

Mărul discordiei între arendator şi arendaş este plata arendei. Proprietarul terenului care nu primeşte arenda stipulată în contract se supără şi merge la APIA pentru a solicita şi el subvenţia pe suprafaţă.

Reprezentanţii APIA Olt spun că întâlnesc astfel de situaţii, însă legislaţia nu condiţionează subvenţia de plata arendei.

„Arendatorul nu are dreptul să solicite subvenţia. Am avut situaţii în care au venit şi arendatorul şi arendaşul să ceară subvenţia. Erau certuri între ei, că nu se plătise arenda. Arenda şi litigiile dintre ei nu fac obiectul APIA. Nu este condiţionată subvenţia de plata arendei. Se ceartă între ei, avem câte două cereri pe aceeaşi suprafaţă, iar rezultatul va fi că niciunul nu va primi subvenţia. Conform articolului 8, din OUG nr. 3/2015, APIA va notifica solicitanţii ca în termen de 30 de zile să-şi rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în acest termen, suprafața de teren sau efectivele de animale supradeclarate nu sunt eligibile la plată în anul curent de cerere, cu excepția cazurilor în care litigiul este soluționat în instanță judecătorească”, a spus purtătorul de cuvânt al APIA Olt, Corina Grecea. 

Specialiştii APIA Olt le recomandă fermierilor olteni să respecte programările, pentru a evita aglomeraţiile.

„Rugăm fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați, conform invitaţiei. Aceştia trebuie să vină cu adeverinţa de la primărie conform înscrisurilor din Registrul agricol, cu o copie de pe buletin şi cu extrasul de cont bancar. Fermierii olteni au început să respecte aceste programări”, a adăugat Corina Grecea.

Cererile unice de plată în cadrul Campaniei 2019 se depun în perioada 1 martie-15 mai.

Comentarii

Redacţia

2019-02-27 10:36:38

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...