Apicultorii olteni, afectaţi de nosemoză, o boală ce le decimează familiile de albine

La nivelul judeţului sunt peste 1.500 de apicultori care sunt înregistraţi sanitar veterinar, iar 116 deţin autorizaţii pentru exploataţie apicolă comercială. Apicultorii olteni s-au confruntat, în acest an, şi cu boli precum nosemoza, care decimează familiile de albine. Totodată, boala reduce drastic capacitatea de producţie.

1.530 de apicultori olteni sunt înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţi de vânzare directă de miere, iar alţi 116 apicultori deţin autorizaţie sanitară veterinară pentru exploataţie apicolă comercială.

Apicultorii olteni deţin între 15 şi 400 de familii de albine, cu fluctuaţii în funcţie de sezon, aria de localizare a stupilor fiind pe întreg judeţul.

Fermierii din judeţ cu stupi cu albine se confruntă însă şi cu boli precum varooza, atacul gândacului mic stup şi brauloza, însă acestea nu au fost confirmate de Laborrtaorul din cadrul DSVSA Olt, în acest an. În schimb, în urma probelor examinate pentru determinarea sporilor de Nosema, specialiştii olteni au diagnosticat nosemoza în stupii mai multor apicultori olteni.

Netratată la timp, nosemoza scurtează viaţa albinelor, reduce drastic capacitatea de producţie, iar în cele din urmă se ajunge până la dispariţia definitivă a familiilor de albine, printr-o decimare rapidă.

Totodată, DSVSA Olt a prelevat probe de miere conform programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, rezultatele fiind conforme atât la examenul micologic, cât şi fizico-chimic.

Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că, la nivelul judeţului, nu sunt autorizate sanitar veterinar unităţi de prelucrare a mierii de albine care pot derula operaţiuni de export.