Apicultorii olteni au început să ceară ajutorul de minimis. Director adjunct DAJ Olt: „Au avut mari probleme în acest an, iar subvenţia îi va ajuta”

Apicultorii olteni au început să depună cereri la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Olt pentru a primi ajutorul de minims de 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Aceştia au termen până pe 31 octombrie să solicite subvenţia.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că apicultorii olteni s-au confruntat cu mari probleme în acest an.

„Apicultorii din judeţ au avut probleme în acest an, iar subvenţia îi va ajuta. S-au plâns şi la noi, în repetate rânduri. Albinele au fost afectate de temperaturile şi precipitaţiile nefavorabile, din perioada martie-mai 2019. De astăzi am început să primim cereri şi deja au venit cinci-şase apicultori. Sunt 680 de apicultori la nivelul judeţului, ne aşteptăm ca toţi să ceară acest sprijin. Au termen până la 31 octombrie să depună solicitările. Vor primi câte 20 de lei pentru fiecare familie de albine”, a spus Ion Anuţa.
 
Guvernul a aprobat schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol”.

Măsura a fost instituită, după ce apicultorii s-au plâns că albinele nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Apicultorii spun că albinele sunt derutate din cauza fenomenelor hidrometeorologice şi nu mai produc miere.

Astfel, de acest ajutor de minimis pot beneficia:

a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător valabil la data depunerii cererii;
b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
c) apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:
a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.251/2017;
b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, respectiv a municipiului București;