Apicultorii olteni pot beneficia de decontarea unităţilor întregi de medicamente. Familiile de albine achiziționate prin Program se pot unifica cu acelea deținute, doar după plata sprijinului financiar

Noi modificări pentru apicultori au fost stabilite miercuri, de acestea urmând să beneficieze şi cei 121 de crescători din judeţ. Aceştia vor primi bani pentru unităţi întregi de medicamente, iar familiile de albine achiziţionate prin Program se vor putea unifica cu acelea deţinute de apicultor, doar după plata sprijinului financiar.

Conform datelor DSVSA Olt, apicultorii olteni deţin aproape 14.000 de familii de albine. Cele mai multe familii de albine sunt deţinute de apicultori din Optaşi-Măgura, 400 familii, Cungrea 370, Drăgăneşti 300, Mărunţei 260, Dobroteasa 230, Caracal 210, restul crescătorilor de albine fiind distribuiţi peste tot în judeţ.

În total, la nivelul judeţului sunt 121 de apicultori. Aceştia trebuie să se adapteze noii legislaţii.  
 
Guvernul a aprobat modificarea și completarea HG nr. 443/2017 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Astfel, s-a stabilit actualizarea valorii sprijinului financiar la 33.400 mii lei, din care 16.700 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene.

S-a stabilit ca în cazul medicamentelor pentru tratarea varoozei și nosemozei, decontarea se va face până la unități întregi în funcție de forma de prezentare, întrucât unele medicamente sunt ambalate în așa fel încât nu pot fi fracționate, deși prospectul prezintă valori fracționate pentru tratament.

Totodată, a fost introdusă obligativitatea apicultorului de a păstra cutiile ce au fost înlocuite până la efectuarea plății sprijinului financiar, astfel încât să se poată realiza controlul la fața locului.

Autorităţile au stabilit ca familiile de albine achiziționate prin Program să se poată unifica cu familiile de albine deținute de apicultor, doar după efectuarea plății sprijinului financiar.

S-a introdus aplicarea unei diminuări cu 20 de procente a valorii sprijinului acordat apicultorilor, în cazul în care aceștia nu anunță orice modificare privind identificarea la centrul judeţean al APIA, în termen de cinci zile lucrătoare de la respectiva modificare.