Apicultorii olteni pot solicita ajutor de minimis. Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a primi 20 de lei pentru fiecare familie de albine

Apicultorii olteni pot beneficia de un ajutor de minimis, dacă familiile de albine au fost afectate de temperaturile şi precipitaţiile nefavorabile, din perioada martie-mai 2019. Aceştia pot primi câte 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Cererile pot fi depuse până la 31 octombrie.

Guvernul a aprobat schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol”.

Măsura a fost instituită, după ce apicultorii s-au plâns că albinele nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Apicultorii spun că albinele sunt derutate din cauza fenomenelor hidrometeorologice şi nu mai produc miere.

Astfel, de acest ajutor de minimis pot beneficia:

a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător valabil la data depunerii cererii;
b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
c) apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei pe familia de albine, reprezentând aproximativ 48 la sută din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.251/2017;
b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, respectiv a municipiului București;

Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoțitoare este 31 octombrie 2019.

Conform datelor DSVSA Olt, apicultorii olteni deţin aproape 14.000 de familii de albine. Cele mai multe familii de albine sunt deţinute de apicultori din Optaşi-Măgura, 400 familii, Cungrea 370, Drăgăneşti 300, Mărunţei 260, Dobroteasa 230, Caracal 210, restul crescătorilor de albine fiind distribuiţi peste tot în judeţ.

În total, la nivelul judeţului sunt 121 de apicultori înregistraţi.