Aproape 15 milioane de euro au intrat în conturile legumicultorilor olteni care au accesat Programul Tomata. Banii primiţi, reinvestiţi pentru optimizarea producţiei

Peste 4.800 de legumicultori olteni au accesat Programul Tomata, ciclul I. Aceştia au primit aproape 15 milioane de euro. Alţi 842 fermieri din judeţ s-au înscris în ciclul al doilea şi vor primi subvenţia de 3.000 de euro.

Directorul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Dragoş Drăghicescu, a precizat că banii vor fi investiţi pentru modernizarea solariilor, dar şi în achiziţia de hibrizi performanţi, care să genereze recolte mai ridicate.

„În total, în judeţ o să avem peste 5.700 de fermieri atât în ciclul I, cât şi în ciclul al doiea. Până acum s-au plătit subvenţiile pentru 4.830 de legumicultori, cu un total de 14.490.000 euro. Este o sumă importantă ce a intrat în conturile fermierilor. Banii sunt folosiţi atât pentru modernizarea solariilor, în sistemele de încălzire, cât şi în optimizarea costurilor referitoare la inputuri, şi aici mă refer la îngrăşăminte, la substanţele care se folosesc în tratarea unor boli sau dănunători, precum şi în achiziţionarea de hibrizi performanţi de tomate”,
a spus Drăghicescu.

Potrivit datelor transmise de DAJ Olt, în ciclul al doilea al Programului Tomata s-au înscris până acum 842 de fermieri. Perioada limită de depunere a dosarelor de înscriere este 15 septembrie.

Dragoş Drăghicescu a precizat că roşii autohtone vor fi în pieţe până la finalul anului şi chiar în prima jumătate a lunii ianuarie.

„Pentru fermierii înscrişi în ciclul al doilea, perioada de valorificare, adică termenul limită pentru aducerea documentelor justificative, este 27 decembrie. Programul Tomata ajută fermierii şi nu numai. Astfel, este asigurată în pieţe cantitatea de tomate până la finalul anului, chiar şi în ianuarie. Perioada în care nu găsim roşii autohtone pe piaţă este destul de scurtă”, a conchis Drăghicescu.