Agricultură

2018-12-14, 13:55:19

Aproape 4.300 de olteni şi-au primit subvenţia în cadrul Programului Tomata. Cei mai mulţi fermieri care au accesat măsura sunt de la Izbiceni

4.282 de fermieri au accesat în acest an, în cele două cicluri, Programul de susţinere a cultivatorilor de tomate. Toţi şi-au primit banii, subvenţia urmând a fi investită în modernizarea solariilor. Cei mai mulţi fermieri care au accesat această măsură sunt de la Izbiceni, cu peste o mie de cereri.

Cu 3.452 de fermieri în primul ciclu şi 830 în al doilea, Oltul se află pe primul loc când vine vorba de „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”. În total, în 2018, 4.282 de fermieri olteni au primit câte trei mii de euro, bani pe care ar trebui să-i investească în modernizarea solariilor sau în sisteme de căldură.

Cei mai mulţi fermieri care au accesat Programul Tomata, în acest an, sunt din Izbiceni (1.000 de legumicultori), Cilieni (709), Tia Mare (618), Scărişoara (335), Giuvărăşti (300), Gârcov (290), Rusăneşti (283) şi Pleşoiu (cu 245).

Acest sprijin poate fi accesat şi anul următor de către producătorii agricoli care deţin atestat de producător, de întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, dar şi de către producătorii agricoli persoane juridice. O suprafaţă de teren cultivată cu tomate în spaţii protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum o mie de metri pătraţi, să obţină o producţie de cel puţin două kilograme pe metru pătrat, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile pe raza cărora se află solariile şi să facă dovada producţiei realizate.

La fel ca în acest an, valorificarea producţiei se va face în perioada ianuarie-mai sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Noutatea din Programul Tomata 2019 este că fermierii au acum un termen bine stabilit în care trebuie să depună cererea la Direcţia pentru Agricultură (DAJ) Olt. Astfel, cererea trebuie să fie depusă până la cel târziu 15 martie inclusiv, pentru producţia valorificată în perioada ianuarie-mai, respectiv 15 septembrie, inclusiv, pentru roşiile valorificate în perioada noiembrie-20 decembrie. Până acum fermierii nu aveam niciun termen până la care depuneau cererile de înscriere în Program la DAJ Olt.

Comentarii

Redacţia

2018-12-14 13:55:19

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...