Aproape 450 de olteni, în evidenţă cu HIV şi SIDA. Mai puţin de jumătate primesc tratament de specialitate

Potrivit statisticilor DSP Olt, la nivelul judeţului Olt sunt înregistrate 449 de cazuri infectate cu HIV/SIDA. Din cei luaţi în evidenţă cu această boală, mai puţin de jumătate primesc tratament de specialitate, iar restul nu sunt incluşi în nicio schemă de tratament, putând transmite cu uşurinţă virusul.

Virusul HIV este un lentivirus din familia Retrovirusurilor, care duce la prăbuşirea sistemului imunitar, generând infecţii care pun în pericol viaţa. Practic, virusul deschide poarta infecţiilor, care, în decurs de câţiva ani, duc la moartea persoanei infectate.

DSP Olt are în evidenţă un număr de 339 persoane infectate cu HIV, alte 110 fiind diagnosticate cu SIDA.

Din cei 449 de olteni diagnosticaţi, doar 212 primesc tratament de specialitate pe secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, restul nefiind incluşi în nicio schemă de tratament.

În funcţie de schemele terapeutice prescrise, tratamentul pentru un bolnav infectat cu HIV poate varia între 700 şi 2.000 lei, acesta urmând să fie tratat pe toată perioada de supravieţuire. Statul român a admis că toate infecţiile contactate până în 1995 sunt cauzate de deficienţe ale sistemului sanitar.

Specialiştii DSP Olt spun că prin Programul de supraveghere se urmăreşte reducerea transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV/SIDA prin testarea gravidei, includerea în supravegherea activă a depistării precoce, dar şi aplicarea profilaxiei transmiterii verticale a infecţiei HIV.

Totodată, prin Centrul de consiliere şi testare din cadrul DSP Olt, oltenii primesc consiliere pre şi post testare HIV.

În primele zece luni ale anului, DSP Olt a efectuat 517 testări rapide pentru depistarea HIV şi alte 176 teste Elisa.