Actualitate

2018-03-30, 13:00:46

Aproape 9.000 de olteni au solicitat restituirea taxelor auto. Cei care şi-au vândut maşina îşi pot recupera banii dacă au copii ale documentelor auto

Peste 52.000 de olteni pot solicita Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt restituirea taxelor auto pentru înscrierea autovehiculelor, pe cale administrativă. Până în acest moment, 8.795 de persoane şi-au cerut banii înapoi.

Oltenii care au plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă. 52.017 de persoane din judeţul Olt sunt în situaţia de a-şi cere banii înapoi.

Potrivit datelor oferite de AJFP Olt, numărul contribuabililor care au solicitat restituirea taxei este de 8.795.

„Cea mai mare sumă solicitată la restituire, de către un contribuabil, pentru o singură maşină este de 18.730 lei”,
a declarat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Pentru a-şi primi banii înapoi, solicitantul trebuie să depună un dosar cu o serie de documente la organul fiscal competent.

„Documentele pe care trebuie să le prezinte solicitantul sunt: în copie, cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare din care să reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor; chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care atesă efectuarea plăţii, în original sau în copie. În situaţia în care contribuabilul care solicită restituirea taxei/timbrului, după caz, nu mai deţine documentul care atestă plata, verificarea plăţii se efectuează de către organul fiscal competent. Precizăm că restituirea sumelor se efectuează de organul fiscal competent numai în contul bancar deschis pe numele titularului taxei auto”, spune purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Restituirea sumelor se realizează, în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.

„Sumele rămase de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice. În cazul cererilor depuse de contribuabili potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru care nu au fost emise decizii de soluţionare, sumele se restituie, din oficiu, de organul fiscal central competent, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice. Restituirea taxei se face în contul bancar indicat de contribuabil. Lipsa acestuia conduce la respingerea cererii de restituire”, a precizat Mihaela Marinescu.

Restituirea taxei auto poate fi solicitată şi de către oltenii care între timp şi-au vândut autoturismul pentru care au plătit. Ca şi în cazul celor care sunt proprietari, aceştia trebuie să anexeze la dosar documentul doveditor al plăţii, precum şi copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare din care sa reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor.

„Cererea de restituire se respinge de către organul fiscal competent prin emiterea deciziei de respingere a cererii de restituire, în situaţia în care contribuabilul nu anexează la cererea de restituire documentele prevăzute de lege”,
a mai spus purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Guvernul urmează să emită un act normativ prin care să simplifice considerabil procedura de restituire a taxelor plătite pentru înmatricularea unui autoturism sau autovehicul. Astfel, potrivit noii legislaţii, restituirea se va face în baza unei cereri, fără alte documente.


Comentarii

Redacţia

2018-03-30 13:00:46

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...