Aproape cinci sute de hectare de rapiţă de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, compromise. Bran: „Trebuie să o întoarcem în primăvară”

Seceta dă bătăi de cap specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal. Dacă în acest an s-au lăudat cu producţii foarte bune, reprezentanţii instituţiei caracalene spun că tot ce s-a semănat în această toamnă nu a răsărit. Cultura de rapiţă este cea mai afectată, iar aproape cinci sute de hectare vor fi întoarse la primăvară, urmând a se semăna în loc porumb sau floarea soarelui. Cei de la Staţiune de Cercetare Caracal vor investi în 2019 într-un sistem modern de irigaţii, ce va costa peste 200.000 de euro.

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, inginerul Marius Bran, a precizat că situaţia cea mai gravă este la cultura de rapiţă, 480 de hectare  urmând a fi întoarse în primăvară.

„Am irigat cam 80 de hectare de rapiţă pentru răsărire, pentru că nu a răsărit. Noi avem un lac de zece hectare şi ne aprovizionăm cu apă de acolo. Rapiţa este în acelaşi stadiu ca atunci când a fost semănată, adică în urmă cu două luni. Ca să poată răsări, să o prindă iarna într-un stadiu mai bun, am irigat. Cultura de rapiţă este foarte întârziată. Dacă anul 2018 s-a încheiat foarte bine la grâu, porumb şi rapiţă, 2019 nu se anunţă foarte bun. Nimic nu este răsărit, absolut nimic. Avem o problemă foarte mare. Trebuie să plouă în următoarele şapte-opt zile, ca să mai avem un pic de speranţă. Rapiţa este aproape compromisă şi trebuie să ne facem un plan pentru primăvară să o întoarcem, ca să punem porumb sau floarea soarelului”, a spus Marius Bran.

Ca să nu mai stea la mila cerului, Marius Bran a spus că anul viitor va investi 200.000 de euro într-un sistem modern de irigaţii.

„Noi vrem să investim într-un sistem propriu de irigat, anul viitor, şi nu vom mai avea probleme din cauza lipsei de precipitaţii. Acesta ar fi obiectivul nostru pentru viitor. Din cauza secetei şi pentru că toate culturile sunt întârziate cu răsăritul, am stabilit să invesitim într-un astfel de sistem modern de irigat. Investiţia se va ridica la 200.000 de euro, urmând să putem iriga în jur de trei sute de hectare. Apoi vom creşte gradual suprafaţa irigată, mai ales că avem sursă de apă”, a adăugat Marius Bran.