Social

2019-05-14, 14:36:17

Au rămas fără venitul minim garantat pentru că au refuzat să muncească. Cei mai mulţi au între 25-39 de ani

Pentru a beneficia de venitul minim garantat, beneficiarii Legii 416, cunoscută drept cea a asistaţilor social, au obligaţia de a presta lunar, la solcitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Mai mult, cei care refuză un loc de muncă sau participarea la cursuri de formare profesională, rămân fără sprijinul financiar pe o perioadă de 12 luni. Astfel de situaţii au existat şi la nivelul judeţului Olt, iar din datele oferite de Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială cei mai mulţi sunt destul de tineri, cu vârsta între 25-39 de ani.

Pe lângă obligativitatea de a efectua muncă în folosul comunităţii, beneficiarii venitului minim garantat care refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea forţei de muncă şi de formare profesională oferite atrage încetarea dreptului la ajutor social iar familia sau persoane singură poate solicita din nou venitul minim garantat după 12 luni. 

În scopul valorificării forţei de muncă locale, primarii au obligaţia să întocmească planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi  familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funciţionează pe raza unităţii adminsitrativ teritoriale. 

Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţia primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţi sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

La nivelul judeţului Olt, în ultima perioadă, 26 de titulari de ajutor social au rămas fără venitul minim garantat pentru că au refuzat un loc de muncă. Cei mai mulţi dintre ei au vârsta cuprinsă între 25-39 de ani. 

Potrivit datelor AJPIS Olt, în 2011, numărul beneficiarilor de ajutor social era de aproximativ 12.000, acesta ajungând la jumătate în 2019.  Pentru cei 6.124 de asistaţi social, suma totală plătită deste de 1.484.626 de lei. Comentarii

Redacţia

2019-05-14 14:36:17

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...