Au revenit mai devreme la serviciu pentru stimulentul de 650 de lei. Cea mai mare pondere este a mămicilor, însă 559 de beneficiari sunt bărbaţi

Părinţii care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului au dreptul de a primi un stimulent de inserţie de 650 de lei pînă la împlinirea vârstei de trei ani a copilului. Condiţia obligatorie este să-şi reia activitatea cu două luni mai devreme de împlinirea a doi ani a copilului. În judeţul Olt, 1.365 de persoane au ales să se întoarcă mai repede la serviciu pentru a beneficia, pe lângă salariu, şi de stimulentul de inserţie în valoare de 650 de lei.

Părinţii care în ultimele 24 de luni anterioare naşterii copilului au realizat, cel puţin 12 luni, venituri supuse impozitului pot beneficia de stimulent de inserţie, cu condiţia de a se întoarce la serviciu cu cel puţin două luni mai devreme de împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Odată cu solicitarea stimulentului de inserţie, plata indeminizaţiei de creştere a copilului încetează. Prin urmare, solcicitantul va beneficia, pe lângă salariu, de cei 650 de lei pe care statul îi acordă până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului. În judeţul Olt, se află în plată 1.365 de beneficiari ai stimulentului de inserţie, pentru care se plătesc lunar 865.694 de lei. Dintre aceştia, 559 sunt bărbaţi. Cei mai mulţi beneficiari sunt din Slatina, 475 de persoane.

Actele necesare obţinerii stimulentului de inserţie

Părintele care doreşte să obţină stimulentul de inserţie trebuie să depună un dosar în cadrul serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei pe raza localităţii de domiciliu care să cuprindă o serie de documente. Cerere tip, actul de identitate al solicitantului şi al celuilalt părinte, certificatul de naştere al copilului, certificat de căsătorie, adeverinţă tip eliberată de angajator din care să rezultate că a realizat venituri salariale supuse impozitului, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului, decizia de reluare a activităţii, extras de cont bancar.

Beneficiarii stimulentului de inserţie au obligaţia de a lucra pe toată perioada în care primesc ajutorul de la stat de 650 de lei, indiferent de cuantumul veniturilor realizate. În cazul în care în perioada cât beneficiază de stimulent de inserţie încetează activitatea, au obligaţia de a comunica, în teremen de 15 zile, acest lucru primăriei de domiciliu. Ca urmare a nerespectării acestei prevederi, potrivit Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială Olt, s-au înregistrat în anul 2017 debite în valoare de 131.000, iar în primul trimestru al anului 2018 în valoare de 40.552 de lei. Până în prezent a fost recuperată suma de 145.863 de lei.