Loctrans, societatea de transport în comun din Slatina, vrea să achiziţioneze cinci autobuze de mici dimensiuni care să transporte călătorii în afara orelor de vârf. Deocamdată, slătinenii pot să testeze unul dintre aceste minibus-uri, reprezentanţii municipalităţii vrând să vadă dacă are un consum de carburant mai mic faţă de cele din actualul parc auto.
Minibus-ul are capacitate de 20 de locuri, dintre care doar 11 pe scaune, este prevăzut cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, are aer condiţionat şi un sistem de încălzire suplimentar.
„În ideea de a eficientiza transportul public local, luni, am mers la Bucureşti şi am încheiat un contract cu o firmă care vinde autobuze de capacitate mică şi ne-au dat să testăm un astfel de autobuz, pentru o perioadă de zece zile. Noi sperăm să lungim această perioadă şi suntem în discuţie cu ei. Este vorba despre un autobuz care are 20 de locuri - ar fi 11 locuri pe scaune şi restul în picioare. Este prevăzut cu o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, are aer condiţionat, ca să nu mai avem probleme pe timpul verii, are sistem de încălzire suplimentar”, a declarat Bogdan Apostoliceanu, directorul Loctrans.
Încă de la începutul acestei săptămâni, slătinenii au putut să vadă cum este să călătoreşti cu un astfel de autobuz. Minibus-ul poate fi luat, la orele cu afluenţă mai mică, pe linia dintre Gară şi Catedrală.
„Noi credem că ar fi eficient, dar mai multe despre eficienţă discutăm atunci când vom termina testul. Ne interesează să aibă un consum de motorină mai mic faţă de autobuzele pe care le avem în parcul auto şi să nu creăm un disconfort în trafic. Fiind de dimensiuni mult mai mici, minibus-ul se poate încadra mult mai bine în alveolele din staţiile de autobuz şi poate ieşi mult mai uşor în trafic. Deocamdată, minibus-ul circulă pe traseul «2», traseul care pleacă de la Gară şi ajunge la Catedrală. Încercăm să micşorăm timpii de aşteptare în staţie”, a mai explicat Apostoliceanu.
Achiziţie de aproximativ 200.000 de euro
Directorul Loctrans a mai precizat că noua achiziţie ar trebui să reducă cheltuielile societăţii de transport în comun.
„Parcul nostru auto face faţă la activitate, în acest moment, dar întâmpinăm următoarea problemă: după orele de vârf, sunt puţini călători care mai folosesc acest mijloc de transport. Am zis să luăm un autovehicul cu consum mai mic pentru a reduce cheltuielile. Dacă oferim şi condiţiile necesare, încercăm să atragem cât mai mulţi oameni să-l folosească”, a declarat Apostoliceanu.
Pentru achiziţia celor cinci noi astfel de autobuze, societatea locală de transport în comun ar trebui să plătească aproximativ 200.000 de euro. Loctrans caută, în acest moment, soluţii pentru leasing.
„Intenţionăm să achiziţionăm cinci mijloace de transport de capacitate mică. Luăm în calcul toate variantele, suntem în discuţii cu mai multe societăţi de leasing, dar şi cu producători. Acum rămâne de văzut care va fi varianta care ne va avantaja cel mai bine. Minibus-ul se ridică la o valoare de aproximativ 40.000 de euro”, a mai spus Bogdan Apostoliceanu.