Autorităţile au anunţat începerea plăţilor subvenţiilor pentru tomate. Câteva sute de legumicultori olteni, propuşi pentru plată

Veşti bune pentru fermierii olteni, care au intrat în ciclul al doilea al Programului de susţinere a cultivatorilor de tomate. Câteva sute de fermieri olteni au fost propuşi pentru plată, urmând să primească subvenţia de trei mii de euro, în scurt timp.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat, de la finalul săptămânii trecute, că au început plăţile pentru ciclul al doilea al Programului de sprijin pentru tomate.

Astfel, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Olt au anunţat că sute de fermieri olteni au fost propuşi pentru plată.
 
„Am solicitat bani de la Ministerul Agriculturii, dar plăţi efectiv nu ştim dacă s-au făcut. Plăţile au fost solicitate pentru câteva sute de fermieri olteni. Dacă săptămâna trecută s-au solicitat banii pentru două sute de fermieri, luni este posibil să se ceară pentru alte patru sute de legumicultori. Până acum au depus documentele justificative peste cinci sute de fermieri”, au declarat reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Olt.

Totodată, autorităţile au anunţat prelevarea de probe în vederea depistării pesticidelor din tomate.

„Odată cu începerea celei de-a doua etape a programului guvernamental de sprijin pentru tomatele româneşti, inspectorii fitosanitari au demarat prelevarea de probe în vederea expedierii acestora către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti şi către cel regional din Mureş. Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea”,
se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro pe an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum două kg tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.