Actualitate

2019-08-19, 16:49:57

Baroul Olt - Comunicat de presă

Având în vedere acuzaţiile publice aduse Baroului Olt, exprimate în emisiunea „Sinteza Zilei” din 14 august 2019 la postul de televiziune Antena 3 în legătură cu desemnarea d-nei avocat Firică Cristina -Nicoleta ca avocat din oficiu pentru inc. Dincă Gheorghe în cauza mediatizată sub numele de „Dosarul Caracal”, aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Afirmaţia moderatorului emisiunii, în sensul că „din aceste sute de avocaţi din Olt, Baroul (Baroul Olt, n.n.) alege un avocat din oficiu, iar până acum a ales şase, ca să i se piardă cumva urma”, ESTE O AFIRMAŢIE TENDENŢIOASĂ ŞI NEADEVĂRATĂ.

Această afirmaţie a indus telespectatorilor ideea existenţei unei conivenţe între Baroul Olt şi inc. Dincă Gheorghe, respectiv ideea că repartizarea ca avocat din oficiu a d-nei avocat Firică pentru inc. Dincă Gheorghe ar fi rezultatul unor „înţelegeri” oculte.

Concluzia de mai sus a fost exprimată de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan fără a i se solicita probe în acest sens în acest sens de către moderatorul emisiunii, pe baza faptului că d-na avocat Firică este nora cetăţeanului Firică Gheorghe din Caracal, care ar fi „partenerul” inc. Dincă Gheorghe.

Dacă jurnaliştii ar fi solicitat printr-o adresă să li se comunice detaliat procedura desemnării de către Baroul Olt a tuturor avocaţilor din oficiu în „Dosarul Caracal”, inclusiv a d-nei avocat Firică, s-ar fi înlăturat orice suspiciune.

Astfel, Baroul Olt a desemnat succesv 4 (patru) avocaţi din oficiu în dosarele în care figurează inc. Dincă Gheorghe, şi nu 6 (şase) cum s-a prezentat în emisiune, respectiv pe:
D-na avocat Deaconu Sofia-Laura, în dos. 297/P/2019 (avocat din oficiu repartizat la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, din 29.07.2019);
D-na avocat Firică Cristina-Nicoleta în dosar nr. 2491/D/P/2019 (avocat din oficiu repartizat la solicitarea SCCO - Structura Centrală Bucureşti, din 03.08.2019 şi până în prezent);
D-nul avocat Mihalache Victor-Ionuţ în dos. 2491/D/P/2019 avocat din oficiu repartizat la solicitarea SCCO Olt - Slatina, la data de 06.08.2019, avocat care a participat numai la efectuarea unei percheziţii în data de 06.08.2019, în continuarea umăririi penale rămânând avocat din oficiu d-na avocat Firică Cristina-Nicoleta;
D-nul avocat Neagu Gabriel-Adrinel, repartizat la solicitarea Tribunalului Olt, în dos. Nr. 1596/104/2019 al Tribunalului Olt având ca obiect prelungirea măsurii arestării preventive a inc. Dincă Gh.

Avocaţii din oficiu sunt desemnaţi de către barouri exclusiv la solicitarea organelor judiciare sau a instanţelor de judecată şi nicidecum „ca să li se piardă cumva urma” (cum se susţinea în emisiune), iar repartizarea avocaţilor din oficiu se face conform programării pe zile calendaristice, de către persoanele desemnate prin decizie de către Consiliul Baroului Olt.

În aceeaşi emisiune, invitatul jurnalist Sorin Ovidiu Bălan a sugerat că d-na avocat din oficiu Firică Cristina-Nicoleta i-ar fi comunicat inculpatului Dincă locul din pădure unde s-ar fi „plantat” unele probe (cei doi saci cu resturi umane incinerate), şi ce trebuie să declara în legătură cu acestea.

Această acuzaţie vizează o faptă penală (favorizarea infractorului) de care este acuzat pe nedrept un confrate membru al Baroului Olt, motiv pentru care Baroul Olt o respinge cu hotărâre, acuzaţia fiind neîntemeiată pe vreo probă, respectiv fiind o alegaţie fără niciun suport probator care aduce prejudicii atât avocatului Firică Cristina-Nicoleta, cât şi Baroului Olt.

Reamintim pe această cale colegilor avocaţi care au fost desemnaţi avocaţi din oficiu sau avocaţi aleşi în cauze penale, că în temeiul prevederilor art. 285 alin. (2) C.P.P., procedura din cursul urmăririi penale NU ESTE PUBLICĂ.

Totodată, conform art. 8 alin. (2) lit. c) din Codul Deontologic al Avocatului Român, colegii avocaţi trebuie să respecte principiul secretului profesional, şi pe cale de consecinţă recomandăm acestora SĂ MANIFESTE PRUDENŢĂ ŞI REŢINERE ÎN LEGĂTURĂ CU INFORMAŢIILE PE CARE LE OFERĂ PRESEI, nerespectarea normelor de mai sus putând declanşa cercetarea disciplinară.

Decanul Baroului Olt
Avocat Ţuluca Dănuţ-RaduComentarii

Redacţia

2019-08-19 16:49:57

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...