Bătrâneţe, haine grele. Nevoile persoanelor vârstnice, puse în discuţie înaintea Sărbătorilor Pascale

Bătrâni, bolnavi, fără sprijin din partea familiei sau a comunităţii locale. Acesta este tabloul în multe dintre satele din judeţul Olt. Nevoile persoanelor vârstnice sunt multe, mai ales în localităţile în care fenomenul îmbătrânirii este unul alarmant.

În săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, în cadrul sedinţei de Dialog Civic de la Prefectura Olt, au fost analizate nevoile în rândul persoanelor vârstnice, mai ales că fenomenul îmbătrânirii populaţiei este în creştere în multe dintre localităţile din judeţul nostru.

DGASPC Olt a evaluat, în baza unor date obţinute de la primăriile din judeţ, nevoile sociale ale persoanelor vârstnice, dar şi gradul de îmbătrânire a populaţiei.

Din cele 112 localităţi, au fost centralizate doar 76, fiind raportate un număr de 49.882 de persoane vârstnice, ceea ce reprezintă 18,4% din populaţia totală a acestora (12,6% în mediul urban şi 23,6% în mediul rural).

Bărăşti, Leleasca, Obârşia, Spineni, Topana, comunele cu cea mai mare populaţie îmbătrânită


În cinci comune din judeţul Olt fenomenul îmbătrânirii populaţiei necesită o atenţie deosebită, ponderea persoanelor vârstnice depăşind 50%. Este vorba despre Bărăşti (51,4%), Leleasca (55,1%), Obârşia (56%), Spineni (55,4%), Topana (58,6%).

Din cele aproape 50.000 de persoane identificate, aproximativ 4.000 au un grad mare de dependenţă în îngrijirea personală şi în desfăşurarea activităţilor cotidiene. De asemenea, peste 15.000 de vârstnici din localităţile analizate au autonomie personală, însă au nevoie de sprijin în derularea activităţilor gospodăreşti.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a venit cu soluţii pentru primăriile din localităţile în care au fost identificate multe persoane vârstince care au nevoie de suport în desfăşurarea activităţii.

„În funcţie de nevoile specifice ale persoanelor vârstnice, sprijinul poate consta în cantină socială sau serviciu mobil de acordare a hranei, îngrijirea la domiciliu, cu îngrijitori voluntari sau angajaţi, centru de zi de socializare şi petrecere a timpului liber. De asemenea, s-a prezentat ideea ca pentru sprijinirea persoanelor vârstnice poate fi analizată posibilitatea implicării celor care beneficiază de ajutor social, pentru aceştia din urmă putând fi avută în vedere şi înscrierea la cursuri de calificare ca îngrijitori, iar ulterior angajarea lor în cadrul unui serviciu de îngrijire la domiciliu”, a declarat, în cadrul şedinţei de la Prefectura Olt, directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca.