Biotina - principalele beneficii pentru organism

Biotina este un nutrient care a câștigat o popularitate uimitoare printre femei, în special. Acest lucru se datorează beneficiilor uimitoare pe care le are pentru frumusețe. Biotina este cunoscută ca vitamina care contribuie semnificativ la menținerea sănătății și frumuseții părului, însă proprietățile benefice ale acestei vitamine nu se opresc, nicidecum, aici. Cunoști toate funcțiile pe care biotina le are în organismul nostru? Află în continuare ce este biotina, care sunt principalele sale beneficii pentru organism și de unde îți poți asigura cantitatea optimă din acest nutrient.

Ce este biotina?

Biotina este cea mai populară denumire sub care este cunoscut acest nutrient. Biotina nu este altceva decât o vitamină care face parte din complexul B, mai exact este vitamina B7. Poți întâlni biotina și sub denumirea de vitamina H. H se referă la „Haar und Haut” denumirile în limba germană pentru păr și piele.

Biotina (vitamina B7) este un nutrient esențial, solubil în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu o poate sintetiza sau stoca. Pentru o persoană care duce un stil de viață sănătos și echilibrat, asigurarea unei doze zilnice optime de vitamina B7 nu reprezintă o problemă. Nu este nevoie de o cantitate zilnică mare de biotină pentru un organism sănătos, însă există și cazuri rare în care deficitul poate apărea. Îți poți da seama cu ușurința dacă organismul tău suferă de o carență de biotină, ți-am prezentat principalele simptome puțin mai jos.

Beneficiile biotinei pentru organism

Menținerea sănătății părului, a unghiilor și a pielii este doar unul dintre multele roluri importante pe care biotina le are în organism. Haide să le descoperim, în detaliu, pe toate:

Păr, piele și unghii 

Dacă tot este cel mai popular beneficiu al biotinei, să descoperim și motivele. Biotina este implicată în producția de cheratină, componenta principală a părului. De asemenea, părul fragil, cu tendințe de cădere este adesea asociat cu un nivel scăzut de biotină.

În ceea ce privește părul și unghiile, din nou deficitul de biotină se asociază cu unghii fragile și pielea uscată, iritată. Un aport optim, zilnic de biotină din alimente sau suplimente nutrive îți asigură o păr strălucitor, unghii puternice și piele radiantă.

Susține metabolismul 

Complexul de vitamine B, printre care și biotina, sunt esențiale pentru numeroase funcții ale metabolismului. Vitamina B7 asigură transformarea alimentelor pe care le consumi în energie utilizabilă. Biotina transformă glucoza din carbohidrați în energie, ajută organismul să folosească în mod corespunzător aminoacizii din proteine și activează acizii grași benefici.

Fără un nivel optim de biotină în organism, metabolismul nostru are de suferit. Un nivel scăzut de energie, amețeli, probleme digestive, schimbări de dispoziție sau probleme cu greutate sunt câteva dintre simptomele care pot apărea în lipsa biotinei.

Contribuie la refacerea țesuturilor și a mușchilor

Dacă ai experimentat vreodată ruptura unui mușchi sau a unui țesut, află că biotina a avut o contribuție semnificativă în refacerea acestora. Această vitamină contribuie la menținerea unei musculaturi puternice. De asemenea, reduce inflamația de la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Susține funcția cognitiva

Vitaminele din complexul B au un rol bine stabilit în activitatea neurotransmițătorilor, fiind foarte importanți pentru sistemul nervos. Vitamia B7, împreună cu celelalte vitamine B, susțin memoria și protejează creierul de afecțiunile neurodegenerative. Biotina este responsabilă și de buna dispoziție și de creșterea capacității de concentrare.

Alte funcții importante ale biotinei sunt:

Contribuie la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

Susține funcționarea normală a glandei tiroide

Susține sistemul imunitar

Cum știi dacă ai un deficit de biotină?

Deficitul de biotină este destul de rar întâlnit, asta pentru că majoritatea persoanelor care duc un stil de viață sănătos își asigură, cu ușurință, aportul optim. Totuși, deficitul de biotină este prezent, iar simptomele sunt destul de neplăcute. Principalele simptome ale unui nivel scăzut de biotină în organism sunt:

căderea părului

unghii fragile

apariția iritațiilor la nivelul pielii

oboseală cronică

depresie

mușchi slăbiți

Care sunt cele mai bogate surse de biotină?

Doza zilnică necesară de biotină este undeva între 35 și 70 de micrograme/zi, după cum sugerează experții în domeniu. Acest număr poate fi atins cu ușurință prin includerea în dietă a unor alimente bogate în vitamina B7. Poți, de asemenea, apela oricând la suplimente cu biotină. Iată alimentele cu un conținut bogat de biotină:

Ouăle

Somonul

Conopida

Brânza

Zmeura

Avocado

Biotina este importantă pentru frumusețea ta, dar este esențială pentru sănătate. Asigură-ți toți nutrienți de care ai nevoie și ai grijă de sănătatea ta.

Surse:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/biotin-vitamin-b7/

https://draxe.com/nutrition/biotin-benefits/