Biroul Vamal Olt, pe primul loc la nivelul Direcţiei Regionale Vamale Craiova

În 2016, veniturile încasate de Biroul Vamal Olt (BVO) la bugetul de stat au fost de peste 116 milioane de lei. În acest interval, Biroul Vamal a efectuat 6.968 de operaţiuni de export şi 4.818 operaţiuni vamale de import. Prin activitatea desfăşurată, BVO se situează pe primul loc, din cele 11 birouri vamale, în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Craiova.

Anul trecut, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Olt a reuşit să vireze la bugetul consolidat al statului sume importante de bani, în urma acţiunilor sale specifice. Astfel, în urma activităţilor de control, vameşii olteni au reuşit colectarea sumei de 116,2 milioane de lei, ca urmare a proceselor verbale de control, ceea ce situează Oltul, potrivit şefului BVO, Ion Dinu, între primele unităţi vamale la nivel naţional în ceea ce priveşte volumul drepturilor vamale virate la bugetul de stat.

„Biroul Vamal Olt a adus la bugetul statului nu mai puţin de 116.280.429 lei. De asemenea, pe parcursul anului 2016, s-au efectuat 10.211 controale la coletele poştale sosite din afară şi 337 controale la coletele poştale expediate de persoanele fizice. Încasările la nivelul Biroului Vamal, în perioada de raportare, sunt reprezentate de taxele vamale în cuantum de 4.040.313 lei, accize 53.875 lei, TVA în sumă de 112.163.750 lei şi alte venituri 22.491 lei. Faţă de un program de încasări stabilit pentru 2016 de 114 milioane lei, am adus la buget 116 milioane, ceea ce înseamnă un procent de 101%”,
a precizat Ion Dinu, şeful Biroului Vamal Olt.

Cele mai mari încasări s-au înregistrat în lunile august (11.398.657 lei), februarie (10.805.367 lei) şi iulie (10.463.160 de lei). 

„De menţionat ar fi faptul că, lună de lună, numărul de importuri a fost mai mic decât cel al exporturilor, ceea ce este un lucru benefic şi caracterizează zona noastră. Este benefic pentru echilibrarea balanţei de plăţi externe a României, ca numărul exporturilor să fie mai mare decât al importurilor. Nu am avut vreo lună în care importurile să depăşească exporturile”, a adăugat Dinu.

Printre priorităţile propuse de vameşii olteni pentru anul 2017 se numără: eficientizarea activităţii şi implicarea tuturor salariaţilor în realizarea cu operativitate a operaţiunilor desfăşurate în vamă; întărirea cooperării interinstituţionale prin planificarea de activităţi comune şi asigurarea unui schimb rapid şi eficient de date şi informaţii şi creşterea exigenţelor personalului în ceea ce priveşte sancţionarea abaterilor de la legislaţia vamală şi fiscală în vigoare şi combaterea evaziunii fiscale; îmbunătăţirea pregătirii profesionale prin iniţierea unor teme de interes din activitatea fiscală cu aplicabilitate în acest domeniu; creşterea operativităţii în derularea operaţiunilor de vămuire prin reducerea timpilor de staţionare a mijloacelor de transport; urmărirea închiderii mişcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv.