Brutării din Cilieni şi Mihăeşti, închise de inspectorii sanitar-veterinari pentru condiţii improprii de igienă

Două unităţi de panificaţie din Cilieni şi Mihăeşti au fost închise de DSVSA Olt, în urma controalelor desfăşurate în perioada 1-19 martie. Alte două fabrici, din Slatina şi Vâlcele au fost amendate cu suma de 11.200 de lei.

48 unităţi de fabricare a pâinii şi a produselor de panificaţie înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor au fost verificate de inspectorii DSVSA Olt, în primele două săptămâni ale lunii martie.

În cadrul verificărilor au fost urmărite aspecte legate de modul de respectare a cerinţelor privind înregistrarea unităţilor pentru fabricarea pâinii şi produselor de panificaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare; respectarea condiţiilor de igienă a spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor de lucru, alimentarea cu apă, controlul temperaturii, managementul deşeurilor, combaterea dăunătorilor, sănătatea şi instruirea personalului lucrător; implementarea bunelor practici de igienă, identificarea riscurilor, monitorizarea datelor; verificarea respectării programelor proprii de autocontrol; verificarea respectării cerinţelor de trasabilitate; verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind transportul pâinii şi a produselor de panificaţie către unităţile de comercializare.

Potrivit unui comunicat remis de DSVSA Olt, au fost aplicate 14 avertismente conform O.G. 2/2001, cu modificările şi completările ulterioare, două sancţiuni contravenţionale, conform H.G. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare totală de 11200 lei (la o unitate din Slatina şi una din Vâlcele).

„Au fost emise şi două ordonanţe privind suspendarea activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la unităţi din Cilieni şi Mihăeşti. Principlalele neconformităţi constatate au fost: stare de întreţinere şi igienă necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare, a celor de producţie, a echipamentelor, utilajelor, ustensilelor de lucru, a vestiarelor pentru personalul angajat; neimplementarea bunelor practici de igienă şi de identificare a riscurilor şi nerespectarea programelor de autocontrol”, se arată în comunicatul de presă.