Căluşarii de la „Doina Oltului”, maestrul Ion Creţeanu şi Ileana Lăceanu, în turneu de excepţie pe marile scene din China

Căluşarii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, împreună cu maestrul Ion Creţeanu, directorul ansamblului, şi interpreta Ileana Lăceanu vor efectua, începând de luni, 19 decembrie 2016, un turneu de nouă zile, în China, la invitaţia Institutului Cultural Român, filiala Beijing, unde vor susţine o serie de concerte şi spectacole de excepţie pentru publicul chinez, dar şi pentru micile comunităţi de români din această ţară.

Membrii Ansamblului „Doina Oltului” vor pleca în cursul zilei de luni, 19 decembrie, în China. Zborul cu avionul până în Beijing, locul de destinaţie, va fi unul lung, peste 10.000 kilometri cu o singură escală la Doha, în Qatar. Cei 12 căluşari de la Ansamblul „Doina Oltului”, însoţiţi de directorul ansamblului şi interpreta Ileana Lăceanu vor susţine spectacole pe scena Marelui Teatru Naţional din Beijing, Academiei de Dans a Republicii Populare Chineze, dar şi la Hefei, în sudul Chinei.

 

Venirea rapsodului popular Ion Creţeanu la cârma Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” a dat plus de valoare ansamblului oltenesc şi a deschis noi orizonturi prin care valorile tradiţionale olteneşti să fie cunoscute şi promovate peste hotare.

 

„Ne-am gândit să concretizăm brandul acesta extraordinar al judeţului Olt. M-a uimit să constat că în clipa de faţă, în judeţul Olt, sunt în jur de 1.700 de copii căluşari. Ei bine, din această pepinieră cu totul şi cu totul deosebită au apărut căluşarii de la «Doina Oltului», căluşari pe care eu, de la un anumit nivel, îi văd ca pe nişte zeităţi. Ei sunt ce avem mai bun şi mai bun în clipa de faţă. Mergem să reprezentăm judeţul Olt şi România la Beijing”, a spus maestrul Ion Creţeanu.


Programul manifestărilor va cuprinde momentele muzicale specifice repertoriului din vatra satului românesc, care vor alterna cu reprezentanţii de dans tradiţional - căluşul, dansul fecioresc, oferite de dansatorii ansamblului. Considerat unul dintre cei mai mari cobzari români, rapsodul Ion Creţeanu va susţine, la rândul său, cinci concerte, din repertoriul său autentic nelipsind binecunoscutele doine, balade şi cântece de cătănie. Acest proiect prin care se doreşte promovarea brandurilor româneşti s-a cristalizat graţie conducerii Consiliului Judeţean Olt şi bunei colaborări pe care maestrul Ion Creţeanu o are cu ex-ambasadorul României în China, Constantin Lupeanu, actualmente preşedinte al Institutului Cultural Român, filiala Beijing, pe care l-a cunoscut în urmă cu ceva timp când a susţinut un concert în această ţară.

 

„Sprijinul total în realizarea acestui turneu este al Consiliului Judeţean. Cheltuielile mari legate de transport , masă, cazare vor fi suportate de Institutul Cultural Român de la Beijing, Consiliul Judeţean Olt asigurând diurna pentru artişti. Costurile vor fi în jur de 50.000 de dolari. Este un cadou pe care conducerea Consiliului Judeţean îl face căluşarilor de la «Doina Oltului», poate prin intermediul meu. Însă, ansamblul merită asemenea scene şi vă promit că în anii cât voi lucra la «Doina Oltului», căluşarii vor evolua pe cele mai pretenţioase scene din Europa”, a adăugat Creţeanu, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze.


Ritualul Căluşului (căluşul şi dansul fecioresc sunt două din cele mai dificile dansuri populare româneşti), împreună cu Doina şi Ceramica de Horezu sunt incluse pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.