Căluşarii din Sârbii Măgura, câştigătorii marelui trofeu al Festivalului „Căluşul Românesc”

Formaţia de căluşari din Sârbii Măgura a câştigat marele trofeu al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc”, desfăşurat la Caracal, la acest sfârşit de săptămână.

La startul celei de a 48-a ediţii a Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc” de la Caracal, organizate de Primăria Caracal, Consiliul Local, Centrul Cultural Municipal Caracal şi Centrul de Promovare a Tradiţiei Olt, au fost peste douăzeci de trupe de căluşari.

„Iată-ne, la finalul Festivalului internaţional de folclor «Căluşul Românesc». Vă spun cu o mare cinste şi onoare că mă declar mulţumit de modul în care a fost organizat şi modul în care s-au desfăşurat aceste activităţi pe parcursul acestor zile şi consider că oraşul nostru a fost capitala Căluşului Românesc. Este şi o recunoaştere morală a valorilor noastre din oraş, din zona aceasta a Romanaţiului şi cu această ocazie ţin să va mulţumesc şi dumneavoastră, spectatorilor, pentru modul în care aţi participat la această activitate. Vreau să mulţumesc şi celor care au organizat efectiv, celor de la Centrul Cultural, în frunte cu managerul instituţiei, Florian Teodorescu, care sunt nişte oameni admirabili. De asemenea, vreau să mulţumesc tuturor ansamblurilor de căluşari care au participat la acest festival şi, nu în ultimul rând, juriului care a dat dovadă de profesionalism. Pe de altă parte, vreau să dau un pic din casă: încercăm să organizăm la anul un festival, mai complex, care să cuprindă mai multe genuri folclorice”, a declarat primarul municipiului Caracal, Liviu Radu.

Câştigătorii:

Premii oferite de Centrul de Promovare a Tradiţiei Olt

Premiul special pentru promovarea tradiţiei: Ansamblul de căluşari Radomireşti - Crăciunei şi Ansamblul „Murguleţul” din Potcoava;

Premiul pentru cel mai tânăr căluşar: Andrei Mitran, Osica de Jos;

Premiul special al juriului: Cristian Velea, Ansamblului Folcloric din Caracal;

Diplome de excelenţă: Ansamblul Vinţana din Vîntul de Jos, judeţul Alba, Ansamblul Căluşerii Răşinari - Sibiu, Ansamblul „Flori de Romanaţi” din Dobrosloveni - Olt, Ansamblul Drăgşănelul din Drăgşănei - Teleorman, Ansamblul Trandafir de Romanaţi din Stoeneşti - Olt, Ansamblul Folcloric Romanaţi Caracal, Ansamblul Alunelul din Pieleşti - Dolj, Grupul folcloric „Bucuria” din Bucureşti, Ansamblul folcloric „Florile Grădinilor” din Grădinile - Olt, Ansamblul Folcloric „Mugurelul” - Câmpia Turzii, Ansamblul Folcloric „Bahuieţul”'- Iaşi, Ansamblurile folclorice: Grupul „The Malvern Swordsmen” Worcestershire şi Grupul de Dansuri Populare „Chudesiya” din Pazardzhik - Bulgaria;

Premiul special al juriului pentru vătaf: Mihai Corobea din Boşorod, Hunedoara.

Premiul special al juriului: Formaţia de căiuţi din Ierbiceni, judeţul Iaşi, Formaţia de căluşeri din Boşorod, judeţul Hunedoara, Formaţia de căluşeri Poplaca - Sibiu, Formaţia de căluşeri Răşinari - Sibiu, Formaţia de caluşeri Vinţana, Vîntul de Jos - Alba.

Premiul pentru vătaf, secţiunea Căluş - Tenea Teodor, Cezieni.

Secţiunea - Elaborare scenică:

Menţiune: Formaţia de căluşari din Dobrun - Olt;

Premiul III - Formaţia de căluşari a Ansamblului Folcloric din Caracal;

Premiul II - Formaţia de căluşari din Grădinile, Olt;

Premiul I - Formaţia de căluşari din Osica de Jos, Olt.

Secţiunea - Obicei căluşăresc:

Menţiune: Formaţia de căluşari din Crăciunei, Olt;

Premiul III - Formaţia de căluşari din Potcoava, Olt;

Premiul II - Formaţiei de căluşari din Giurgiţa, Dolj;

Premiul I - Formaţiei de căluşari din Oporelu, Olt.