Campionat de fotbal pentru copiii autişti, în perioada 5-23 noiembrie

Slatina va fi luna viitoare gazda unui campionat de fotbal caritabil numit „Liga solidarităţii”, organizat de Asociaţia Nagual pentru sprijinirea copiilor cu autism şi Tulburare Hiperchinetică şi Deficit de Atenţie (ADHD) din judeţul Olt. La acţiune sunt aşteptaţi să ia parte reprezentanţii mai multor firme şi instituţii oltene.

Evenimentul sportiv se adresează tuturor societăţilor comerciale, instituţiilor private cât şi de stat, precum şi diferitelor tipuri de asociaţii din Olt şi are ca obiectiv principal strângerea de fonduri pentru susţinerea activităţilor de intervenţie la copiii cu autism şi ADHD din judeţul Olt, în cadrul Centrului de zi al Asociaţiei „Nagual”.


„«Liga Solidarităţii» se va derula în intervalul 5-23 noiembrie, la baza sportivă Raţ din Slatina. Taxa pe care vor trebui să o achite cei care vor să ia parte la competiţie este de 2.000 lei, iar fondurile vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de desfăşurarea meciurilor de fotbal, pentru premierea câştigătorilor şi mai ales, pentru a ajuta specialiştii şi micuţii care beneficiază de serviciile centrului de zi al asociaţiei. Deocamdată ne-au confirmat participarea la eveniment un număr de şapte echipe. La finalul «Ligii Solidarităţii», echipele clasate pe primele trei locuri vor fi premiate, după cum urmează: echipa campioană: Cupa «Liga Solidarităţii» loc I, iar fiecare membru al echipei va beneficia de cazare gratuită pentru două nopţi, într-un week-end, la Predeal; locul doi: Cupa «Liga Solidarităţii» loc II, iar fiecare membru al echipei va primi câte un rând de echipament sportiv complet; locul trei: Cupa «Liga Solidarităţii» loc III”, a precizat Valeriu Iancu, preşedintele Asociaţiei „Nagual”.

Asociaţia „Nagual”, partenerul copiilor cu autism


Constituită în urmă cu mai bine de cinci ani, Asociaţia „Nagual” este o organizaţie non-guvernamentală care oferă servicii în sfera sănătăţii mintale, adaptate atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ la cerinţele europene, servicii complementare sistemului public din România. Astăzi, asociaţia are patru angajaţi, peste 20 de voluntari şi zeci de beneficiari, cu precădere copii care suferă de autism.
De-a lungul timpului, asociaţia a organizat mai multe acţiuni şi evenimente menite să atragă atenţia publicului larg asupra dificultăţilor cu care se confruntă copiii cu boli mintale şi familiile acestora. În plus, a demarat campanii de strângere de fonduri pentru ajutorarea autiştilor.


„În ultimii ani au apărut tot felul de probleme la nivelul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de copii cu autism, ADHD, adolescenţi cu tentative de suicid, tulburări de comportament, tulburări de conduită. Cu toate acestea, serviciile de stat în sfera sănătăţii mintale lasă de dorit, sunt deficitare la majoritatea capitolelor, iar intervenţie se face foarte puţin în comparaţie cu nevoia. Mai mult, nu există servicii post-cură pentru persoanele diagnosticate cu handicap mintal, servicii de reintegrare socială a acestora. Aşa a fost şi în 2007, când a apărut Asociaţia «Nagual», şi din păcate aşa este şi acum, nu s-au făcut progrese prea mari în acest domeniu. Tocmai de aceea, prin proiectele pe care le-am iniţiat, prin specialiştii de la centrul de zi al asociaţiei ne dorim să aducem un plus pentru comunitatea din Slatina şi pe viitor pentru populaţia din întreaga ţară”, a declarat preşedintele Asociaţiei Nagual.


Autismul şi terapia ABA


Tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a vorbi şi de a comunica cu lumea înconjurătoare, autismul este o boală mult mai răspândită la băieţi decât la fete. Semnele autismului se dezvoltă aproape întotdeauna înaintea împlinirii vârstei de trei ani, iar părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă că cel mic nu începe să vorbească şi nu răspunde sau nu interacţionează ca şi ceilalţi copii de aceeaşi vârstă. Nu răspund la nume, nu recunosc obiectele, persoanele, culorile. Terapia ABA, ştiinţa comportamentului uman, este recunoscută la nivel mondial ca tratament pentru copiii cu autism. Aceasta se adresează tuturor ariilor de dezvoltare: motric, cognitiv, social, autoservire, limbaj şi comunicare şi este o terapie de durată, ce implică foarte multă muncă şi răbdare. Prin şedinţe intense, de zeci de ore pe săptămână, cu ajutorul acestei terapii se înregistrează progrese vizibile. Copiii învaţă comportamentele de care au nevoie pentru a se adapta la societate. Potrivit cercetărilor efectuate în acest domeniu, este foarte importantă vârsta la care se începe această terapie, cu cât mai devreme cu atât mai bine, şi de asemenea, pentru recuperare este nevoie de ABA cam 30-40 de ore pe săptămână, dar şi de susţinere şi implicare din partea familiei.